Općina Zavidovići potpisala sporazum o saradnji sa pet italijanskih općina

Dešavanja

Općinski načelnik Hašim Mujanović ispred Općine Zavidovići potpisao je sporazum o saradnji sa pet italijanskih općina u regiji Brescia, Costa Volpino, Rogno, Pian Camuno, Angolo Terme i Salero. Zajedno sa načelnicima općina Tešanj i Maglaj u okviru zajedničke posjete Republici Italiji, potpisan je sporazum o saradnji iz oblasti kulture, sporta, turizma i ekonomije, kao okvir buduće saradnje, sa ovim, ali i drugim općinama iz ove regije.

Navedene općine potpisivanjem sporazuma su se obavezale da u saradnji sa Udruženjem građana Bosne i Hercegovine Ljiljan, sa sjedištem u Angolo Terme (Bs), ostvare društveni dogovor za definisanje stabilne povezanosti između navedenih općina, s obzirom da u ovoj regiji Udruženje Ljiljan okuplja veliki broj ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Tokom posjete, Općinski načelnik Hašim Mujanović, zajedno sa načelnicima Tešnja i Maglaja, posjetio je i dopunsku školu bosanskog jezika u Boario Terme. Učenici ove škole učenjem bosanskog jezika čuvaju našu tradiciju, kuturu i običaje koji se godinama prenose na generacije, a kao znak zahvalnosti za očuvanje i njegovanje bosanskohercegovačke tradicije uručeni su im i prigodni pokloni.

Svim navedenim događajima prisustvovao je i aktivno učestvovao generalni konzul u Milanu, Dragan Mihaljević.

Načelnik Mujanović ističe da je cilj ove posjete podrška našim građanima koji žive i rade u navedenim općinama, uz želju da se saradnja, razumijevanje i podrška nastave i u narednom periodu.

Izvorni Članak: www.zavidovici.ba