Osjetno hladnije i oblačno, u ponedjeljak kiša, susnježica i snijeg, toplije od četvrtka

Info
Foto: Live cam BHTelecom, rele-Klek

Foto: Live cam BHTelecom, rele-Klek

Detaljnu vremensku prognozu donosi nam kolega Duško Mrkonjić.

Kao posljedica cikolalne aktivnosti, te prolaska hladne fronte, u narednim danima očekuje se nagli pad temperature zraka u odnosu na prehtodni period kada su temperature u našem kantonu dostizale čak 17 podiok.

U ponedjeljak, hladnije i oblačno tokom prvog dijela dana. Tokom drugog dijela dana, očekuje se ciklonalna aktivnost, koja će usloviti prvo kišu u većini krajeva, a potom u sleđenu kišu, susnježicu i snijeg. Nešto više snijega, kao i raniji početak snježnih padavina očekuje se na planinama.

Tokom jutra, slab mraz u nižim, dok se mraz očekuje u višim krajevima.

Slaba magla ili magla uz rijeke i po kotlinama tokom ranijih jutarnjih sati.

Puhaće slab do umjeren, na udare pojačan zapadni do jugozapadni, koji će tokom večeri okrenuti na zapadni do sjeverozapadni vjetar u kotlinama, dok se na otvorenim brdsko-planinskim krajevima i ponegdje u nižim mjestima očekuje umjeren do umjereno jak, na udare jak do žestok zapadnih smjerova vjetar.

Minimalna temperature zraka od -3◦C do 0◦C, u Zavidovićima od -1◦C, na planinama do -4◦C, dok će najviša dnevna biti do oko 6◦C, u Zavidovićima do 5◦C, na planinama do 1◦C.

Biometeorološka prognoza: nepovoljna. Tegobe će imati meteoropate u vidu nesanice, glavobolje, razdražljivosti i nesanice, kao i reumatski i hronični bolesnici.

U utorak, tokom jutra prestanak padavina u većini krajeva i oblačno vrijeme uz kraće sunčane. U nastavku dana, doći će do ponovnog porasta naoblake, te se ponegdje očekuju padavine, tačnije kiša u nižim, dok će na planinskim krajevima očekuje kiša, susnježica i snijeg.

Slaba magla ili magla uz rijeke i po kotlinama.

Vjetar: slab do umjeren, na udare pojačan, dok se planinskim oblastima očekuje na momente jak do žestok sjeverni do sjeverozapadni.

Minimalna temperatura zraka između -4◦C i -1◦C, na planinama od -5◦C, u Zavidovićima od -2◦C, dok će najviša dnevna biti oko 4◦C, u Zavidovićima do 2◦C, na planinama do -1◦C.
U srijedu i četvrtka, nastavak oblačnog vremena uz kraće sunčane interavale i sunčane periode, i još hladnije tokom jutra.

Mraz u nižim, dok se intenzivniji mraz očekuje u planinskim krajevima.

Uz rijeke i po kotlinama slaba maga ili sumaglica tokom ranijih jutarnjih i kasnovečernjih sati.
Vjetar će tokom srijede večeri okrenuti na južne smjerove te se očekuje priticanje toplije vazdušne mase, te se osjetno toplije vrijeme očekuje od petka, kada će živa u termometru prelaziti i deseti podiok.

Minimalna tempatura zraka u srijedu i četvrtak: Od -5◦C do -1◦C, u Zavidovićima od -3◦C, na planinama do -6◦C, dok će najviša dnevna biti do oko 4◦C, u Zavidovićima 3◦C, na planinama do -1◦C. Od četvrtka blagi porast dnevnih vrijednosti temperature zraka, kada će najviša dnevna biti do 7◦C, u Zavidovićima do 5◦C.

U petak i subotu, temperature zraka biće iznad prosjeka za ovaj period godine, te će u petak najviša dnevna u Ze-Do biti do oko 12◦C, a u subotu čak i do 15◦C, kao posljedica priticanja toplije vazdušne mase sa jugozapada, fenskog tipa.

Vremensku prognozu možete pratiti UŽIVO na meteorološkoj stanici “METEO Zavidovići”.

Zdici.info