Padavine i pad temperature i početkom jula

Info

Izraženije promjene vremena u Bosni i Hercegovini neće biti ni tokom većeg dijela ove sedmice.

U utorak (23.06.) se u centralnim i istočnim područjima prognozira oblačno vrijeme s kišom, a u ostatku zemlje djelimično razvedravanje i više sunčanih intervala.
Za srijedu (24.06.) meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda očekuju pretežno vedro, a od četvrtka pa do kraja sedmice uz promjenjivu naoblaku mogući su i kraći lokalni pljuskovi.

Padavine bi mogle biti izraženije u zapadnim i sjevernim područjima zemlje. Temperature zraka bit će u laganom porastu, tako da se do kraja sedmice u većem dijelu zemlje očekuje nadprosječno toplo.

Jutarnje temperature zraka u Bosni varirat će od 12°C do 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 17°C i 23°C, u Hercegovini do 25°C (utorak 23.06.). U drugom dijelu sedmice jutarnje temperature najviše dnevne temperature varirat će između 26°C i 33°C.

Prognoze za sljedeću sedmicu nisu u velikoj mjeri pouzdane ali prema trenutnim sinoptičkim kartama stabilizacije vremenskih prilika izostat će i početkom sljedećeg mjeseca kada se kao i veći dio mjeseca juna prognozira nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Povećanje naoblake i padavine pratit će i pad temperature zraka.

Minimalne temperature zraka varirat će između 10°C i 16°C u Bosni, do 20°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 20°C i 26°C u Bosni, do 30°C na jugu Hercegovine.

Zdici.info