Panična kupovina i gužve u trgovinama u Italiji nakon novih mjera zbog koronavirusa

Dešavanja

Nakon što je italijanski premijer Giuseppe Conte sinoć pooštrio mjere sprečavanja širenja koronavirusa i donio odluku da ova cijela zemlja bude u izolaciji, mnoge Italijane je ta vijest dodatno uznemirila, zbog čega su panično kupovali u supermarketima koji rade noću.

Na Twitteru su se nizale objave i snimci na kojima su prikazani dugi redovi i gužve ispred i unutar prodavnica širom zemlje.

Mnogi komentari su osudama poput “naređeno nam je da ostanemo kući kako ne bismo širili virus”. Također, mnogi su naveli i kako su nove mjere izrečene kako se ne bi širio virus, ali da “nigdje nije navedeno kako će nastupiti glad”, pri čemu su mislili da nema potrebe za paničnim kupovanjem.

Vlada Italije je zbog toga uputila apel građanima da ne šire paniku i da se nove mjere odnose na kretanje, a da nije neophodno da zbog toga bespotrebno kupuju velike zalihe namirnica.

Premijer Giuseppe Conte je sinoć istakao da je najbolje za građane Italije da ostanu kod kuće, dok će putovanja biti dozvoljena samo iz poslovnih razloga ili u slučaju ozbiljne porodične nužde. Ove mjere koje stupaju na snagu danas, dodao je Conte, uvode se kako bi se zaštitile najranjivije kategorije društva.

Nastava u školama se također odgađa najkraće do 3. aprila, a premijer je poručio da se svi moraju nečega odreći za dobrobit zemlje.

talija je do sada evropska zemlja koja je najteže pogođena koronavirusom gdje je do sada blokirana regija Lombardija koja je na sjeveru, uključujući Milan te još 14 pogođenih pokrajina u kojima živi više od 15 miliona ljudi.

Međutim, sada će cijela Italija biti u izolaciji zbog masovnog širenja koronavirusa. Također se obustavljaju i sva javna okupljanja i sportski događaji u državi.

Zdici.info