Penzioneri u FBiH mogu očekivati povećanje aprilskih penzija za 1,55 posto

Dešavanja

Kako sazaje Faktor, penzije u Federaciji Bosne i Hercegovini 15. aprila trebalo bi da budu povećane za 1,55 posto. Ovaj postotak je izveden prema prvim podacima rasta bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena u prošloj godini, tačnije podacima iz četvrtog kvartala prošle godine.

“Ti podaci su pokazali da se penzije 15. aprila mogu uskladiti, odnosno, povećati za 1,55 posto. Vidjet ćemo da li će se Vlada Federaciji BiH odlučiti na zaokruživanje na 1,6 posto”, rečeno je iz dobro obaviještenih izvora u Vladi FBiH.

Penzioneri u Federaciji su tražili aprilsko povećanje za pet posto, u suprotnom su najavili kako nisu isključeni masovni protesti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sa povećanjem od 1,55 posto najniža penzija koja je sada 565,18 KM bit će u maju 573 KM. Povećanje je za mizernih 8,75 KM. Ovako nisko povećanje penzije do sada nije zabilježeno u Federaciji BiH.

Zagarantovana penzija koja sada iznosi 674,52 KM bit će povećana za 10,47 KM, pa će iznositi 684 KM.

Razlika povećanih 1,55 posto bit će isplaćena od januara. To znači da ako neko ima najnižu penziju, dobit će u maju razliku 8,75 KM za januar, februar i mart, te povećanje aprilske za 1,55 posto.

Početkom januara prošle godine Vlada FBiH na čijem čelu je bio premijer Fadil Novalić penzije je povećala za 11,1 posto, a 15. aprila za 5,15 posto.

U januaru ove godine penzije su akontativno povećane za mizernih pet posto, dok su u manjem bh. entitetu za 9,2 posto, a predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će u ovom mjesecu isplatiti dvije penzije penzionerima.

Sa usvajanjem Budžeta Federacije BiH premijeru FBiH povećana je plaća za blizu 400 KM, ministrima za po 360 KM, federalnim zastupnicima i delegatima za oko 300 KM. Administracija u federalnim institucijama je krajem prošle godine dobila pomoć zbog inflacije od po 1.260 KM.

Izvorni Članak: faktor.ba