Pet osoba iz Zavidovića pozitivno testirano na koronavirus

Dešavanja

U danima iza nas još pet osoba iz Zavidoviće je pozitivno testirano na COVID-19, čime ukupan broj zaraženih koronavirusom na prostoru naše općine od početka pandemije sada iznosi 52. 

Ovo su podaci iz današnjeg biltena kojeg je objavila Press služba ZDK, a prema istom u Zenici i Tešnju je potvrđeno po 28 novih slučajeva, odnosno, 81 na teritoriji kantona (ukupno 1166). Pod zdravstvenim nadzorom u Zavidovićima su 53 osobe.

Prema informacijama iz Kantonalne bolnice Zenica u ovoj ustanovi se trenutno nalazi 36 COVID pacijenata, pet njih je na intezivnoj njezi, od toga tri na respiratoru, a desetak na terapiji kiseonikom.

U Bosni i Hercegovini su danas potvrđena 173 nova slučaja na preko hiljadu testiranih, a prvi put poslije dugo vremena broj oporavljenih je znatno veći od broja novih slučajeva obzirom da je za 263 osobe potvrđeno da su se uspješno oporavile. Ono što je izuzetno zabrinjavajuće jeste da je potvrđeno čak 16 novih smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa.

U Bosni i Hercegovini je od početka pandemije preminulo 425 osoba, a prema podacima Ministarstva civilnih poslova 14498 osoba je bilo ili je još uvijek zaraženo (5914 aktivnih slučajeva), a testirano je preko 150 hiljada osoba.

Izvoro: Ministarstvo civilnih poslova

Zdici.info