Pivić: Donijet ćemo zakon o porijeklu imovine, svi političari u ZDK će morati dokazati porijeklo

Dešavanja

U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona predstavljeno je 100 dana rada Vlade ZDK, a o kojoj su govorili premijer kantona Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić.

Skupština ZDK je imala održana četiri redovne sjednice, a na sjednicama je razmatrano 27 tačaka u proteklom periodu.

“Ključni su zakoni koji su doneseni, a radi se o Zakonu o mirnom okupljanju, Zakonu o javnim manifestacijama, Zakonu o prostornom planu i uređenju, te značajan program rada Skupštine koji je kreniran sa 72 tačke koje bi trebale biti razmatrane i u ovoj godini. U pripremi su određeni zakoni, a među njima je i Zakon o borbi protiv korupcije”, istakao je na početku izlaganja programa predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić je kazao kako su u vrlo kratkom periodu usvojeni najvažniji finansijski planovi za narednu godinu.

“Mi smo u vrlo kratkom periodu usvojili budžet Zeničko-dobojskog kantona. U svom radu pristupamo veoma sistemski. Ono što je važno da smo pomoć dali ustanovama koje se finansiraju iz budžeta kantona. Nažalost, tužbe najviše opeterećuje budžet kantona i mi tu razmišljamo o novom modelu da idemo u pravcu da izmirimo obaveze u što ranijem periodu. U budžetu za ovu godinu je opremljeno milion i 700 hiljada KM više nego ranijih godina kada su u pitanju presude po ovim tužbama. Ističemo socijalni dijalog i materijalni položaj zaposlenih u kantonu. Obavili smo socijalni dijalog sa svim našim uposlenim i Sindikatima. Kazali smo da će imati maksimalnu podršku kantona. Mi smo vodili dijalog uz uvažavanje svih strana. Rekli smo da nećemo tolerisati nerad, bahato ponašanje. Zadovoljni smo urađenim u prvih 100 dana, te smatram da vodimo domaćinsku politiku u ZDK.”, rekao je Pivić.

Kada je u pitanju donošenje Zakona o borbi protiv korupcije, premijer Pivić je kazao kako će donijeti Zakon o porijeklu imovine kojim će svi političari u ZDK morati dokazati porijeklu iste.

Izvorni Članak: www.zenit.ba