Počinje proljetni raspust u osnovnim i srednjim školama u ZDK

Dešavanja

Danas je za učenike osnovnih i srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu posljednji radni dan u ovom mjesecu, jer će do 31. marta biti na proljetnom raspustu, potvrdila je Feni resorna ministrica obrazovanja ZDK-a Draženka Subašić.

Proljetni raspust, dodaje ministrica, traje pet radnih dana pa će se školarci u tom kantonu na nastavu vratiti tek 3. aprila, s obzirom da su 1. i 2. april dani vikenda.

– Na raspust idu svi učenici škola nad kojim ingerenciju ima ovo ministarstvo, s tim da su, zbog vjerskih praznika, saglasnost da raspust organiziraju u drugom terminu dobile Franjevačka klasična gimnazija Visoko, osnovna škola i gimnazija Katoličkog školskog centra Sveti Pavao u Zenici te Medresa Osman ef. Redžović iz Velikog Čajnog kod Visokog – kazala je ministrica Subašić.

Visočka franjevačka gimnazija i zenički KŠC, zbog katoličkog Uskrsa, proljetni će raspust za svoje đake organizirati u terminu od 6. do 10. aprila. U općinama Usora i Žepče, u kojima je nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem prenesena na lokalne zajednice, raspust također počinje 6. aprila.

Učenici visočke medrese, zbog mjeseca ramazana, na raspustu su od 22. marta, a njihov će raspust trajati do 21. aprila. Đaci te škole, međutim, u tom će terminu obavljati i ramazansku praksu, a časove nadoknađuju tokom januara i juna.

Zdici.info