Pokrenuta inicijativa za proglašenje Dana sjećanja na ubijenu djecu Zavidovića

Dešavanja

Platforma za progres Zavidovići i građani Zavidovića danas su podnijeli Građansku inicijativu da se proglasi dan sjećanja na ubijenu djecu Zavidovića.

Inicijativu je potpisalo preko 50 građana, koliko je zakonski potrebno da Gradsko vijeće razmatra inicijativu u roku od 60 dana.

Na području Zavidovića, u proteklom ratu, u periodu 1992.-1995. godine, ubijeno je 25 djece. Brutalno ubijanje nevine djece, od kojih je najmlađe imalo jednu godinu, je zločin koji ne smijemo zaboraviti.

Nažalost, mi kao građani Zavidovića, u proteklih 27 godina, malo smo uradili da se ovaj zločin nad djecom Zavidovića ne zaboravi. Zavidovići su jedan od rijetkih gradova koji nemaju spomenik ili dan sjećanja na nevino ubijenu djecu.

“Prvo dijete koje je tokom proteklog rata ubijeno na području Zavidovića bila je trinaestogodišnja djevojčica Joldić Džemila. Ubijena je 26. augusta 1992. godine i smatramo da se ovaj datum, 26. august, treba obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Zavidovića. Takođe se nadamo da će proglašenje Dana sjećanja biti prvi korak ka izgradnji spomenika ili spomen parka u znak sjećanja na ubijenu djecu.” saopšteno je iz Platforme za progres.

Zdici.info