Potpisan ugovor: Evropska Unija nabavlja 80 respiratora za Bosnu i Hercegovinu

Dešavanja

 

Evropska Unija je počela implementaciju svog obećanja koje se odnosi na  pomoć Bosni i Hercegovini u borbi s koronavirusom, a danas je potpisan ugovor za nabavku 80 respiratora.

Ambasador Evropske Unije u Bosni i Hercegovini i predstavnik UNDP-a u našoj zemlji, Johann Sattler i Steliana Nedara, danas su potpisali ugovor vrijedan dva miliona eura za skoro nabavku medicinski potrepština u borbi protiv COVID-19.

Ugovor podrazumijeva nabavku 80 respiratora, setova za testiranja i zaštitne opreme.

Moja današnja poruka je: Evropska Unija i ja kao njen ambasador u BiH spremni smo pomoći Bosni i Heregovini. To smo činili i zadnje dvije decenije kada god se zamlje suočavala sa krizom, uključujući i posljednju prilikom poplava 2014. Naša primarna briga je zdravlje građana, ali isto tako pomno pratimo ekonomske posljedice. Moraju se spasiti, to je sada najvažnije i životi i poslovi građana – rekao je Johan Sattler.

Ovo je prvi dio pomoći Evropske Unije, a uskoro će uslijediti i druga donacija u vrijednosti od pet miliona eura. Ukupno, EU će za trenutne medicinske potrebe naše zemlje dati sedam miliona.

Program Ujedinjenih Nacija za Razvoj, kao dio UN Tima u Bosni i Hercegovini i bliske saradnje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, odmah se pridružio podršci partnerima BiH kao odgovor na pandemiju COVID-19 poslije proglašanje vandrednog stanja. Današnje potpisivanje ugovora od dva miliona eura još jednom potvrđuje snažno partnerstvo između UNDP-a, EU i domaćih autoriteta u odgovoru na krizu prouzrokovanu koronavirusom. Možemo uraditi puno toga zajedno, kao što smo pokazali tokom i poslije poplava 2014 – kazala je Steliana Nedara, predstavnica UNDP-a.

U ovom trenutku, UNDP radi na nabavci esencijalne medicinske opreme i zaliha kaka bi se riješilo prioritetno pitanje testiranja i tretmana zaraženih osoba.

Pored navedenog, Evropska Unija će pomoći Bosnu i Hercegovinu sa preko 70 miliona eura kako bi se sačuvali poslovi u najviše pogođenim oblastima, uključujući turističke kompanije, ali i sektor transporta.

EU BiH i UNDP

EU ambasdor u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Steliana Nedera danas potpisuju ugovor u vrijednosti od 2 miliona EUR za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na COVID 19.

Gepostet von Evropska unija u Bosni i Hercegovini am Donnerstag, 26. März 2020

 

Izvorni članak: europa.ba