Preminula legendarna jugoslovenska glumica Milena Dravić

Dešavanja

Milena Dravić (78), legendarna jugoslovenska glumica, preminula je noćas u Beogradu poslije teške bolesti, potvrđeno je u Udruženju dramskih umjetnika Srbije.

Filmska, televizijska i pozorišna glumica Milena Dravić, od svoga prvog filma “Vrata ostaju otvorena” – koji je kao tinejdžerka 1959. snimila pod rediteljskom palicom izuzetnog, pokojnog Františeka Čapa, češkoga emigranta stalno nastanjenog u Sloveniji – izrasla je u miljenicu gledalaca. Svojim šarmom i spontanošću se nametnula, pa ubrzo snima i brojne druge filmove.

Motivisana uspjehom koji je do tada postigla upisuje Akademiju za film, pozorište, radio i televiziju. Kada za svoju šestu ulogu – seoske djevojke koja kao prekobrojna kreće za momkom na radnu akciju u Prekobrojnoj (1962), reditelja Branka Bauera, osvaja Zlatnu arenu na festivalu u Puli, postalo je jasno da je jugoslovenska kinematografija dobila izuzetnu glumačku ličnost.

Od tada, sarađujući sa više od trideset reditelja svih generacija, neprekidno igra uglavnom glavne uloge u više od pedeset filmova najrazličitijih žanrova, postavši jednim od glumačkih postulata srpske kinematografije, iako je često igrala i u drugim sredinama. Svoju drugu Zlatnu arenu dobija za ulogu krojačice koja se prudržuje partizanskome biciklističkom bataljonu u Biciklistima (Puriša Đorđević), 1970.

Iako je u nizu filmova uspješno igrala dramske uloge u ulogama sa elementima komedije je došla do punog izražaja, posebno u jednoj od najboljih zabavnih televizijskih emisija u Jugoslaviji – Obraz uz obraz televizije Beograd. Uspešno je igrala i u velikom broju televizijskih serija i drama, a okušala se i u pozorištu i to uglavnom i neformalnim, alternativnim grupama, te i u Ateljeu 212. Bila je foto-model modnog kreatora Aleksandra Joksimovića. Debituje u pozorištu Atelje 212 u Beogradu sa rolom u komadu Bore Ćosića, 1971. godine u predstavi “Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji”, a od tada se pozorišne uloge samo nižu.

Milena Dravić i Dragan Gaga Nikolić bili su jedan od omiljenih slavnih parova u bivšoj Jugolaviji. Bili su u braku 45 godina, a slavna glumica je prije Gage imala još dva braka.

Milena je posljednjih godina bila teško bolesna, a borbu s opakom bolešću hrabro je vodila do samog kraja.Najpoznatiji filmovi u dugogodišnjoj karijeri u kojima je ostvarila ulogu su: Diližansa snova (1960.), Uzavreli grad (1961.), Prekobrojna Branka Bauera (1962.), Kozara Veljka Bulajića (1963.), Lito vilovito (1964.), Čovjek nije tica Dušana Makavejeva i Djevojka Puriše Đorđevića (1965.), Rondo Zvonimira Berkovića (1966.), Jutro Puriše Đorđevića (1967.), Zasjeda Živojina Pavlovića i Bitka na Neretvi Veljka Bulajića (1969.) i brojni drugi.

Zdici.info