Priluk: U posjeti ergeli konja

Život

Osvanulo je prelijepo sunčano nedjeljno jutro. Ekipa portala Zdići.INFO, podstaknuta lijepim februarskim danom odlučila je provesti dan u prirodi. Današnje područje zavidovićke općine je oduvijek bilo bogato rijekama, ribom, čistim zrakom, šumama i raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom, a u netaknutoj prirodi nedaleko od Zavidovića nalazi se zaista unikatan ranč. Na površini od oko 700 duluma nalazi se imanje obilato bogato potocima, izvorima, netaknutom šumom, voćnjacima, pašnjacima i mnogim drugim blagodatima prirode.

Ranč sa ergelom konja nalazi se u nekada naseljenom mjestu Priluk, 18 km od grada, u pravcu Kamenice. Na ranč se dolazi regionalnim putem Zavidovići-Kamenica-Kakanj a na 12. kilometru kod male hidrocentrale nastavlja se desno makadamskim putem uz bistru, cistu planinsku rijeku Otežnju.

Na putu prema ergeli srećemo planinare, ljubitelje prirode u šetnji i goste koji su već posjetili ergelu i vraćajući se napunjeni energijom sa ushićenjem nam pričaju o ljepoti onoga što nas čeka. Sa nestrepljenjem nastavljamo prema konačnom cilju, uživajući u zimskoj idili, u prelijepim pejzažima, u pogledu na bistru planinsku rijeku…

I konačno stižemo do cilja, a uz osmijeh srdačnu dobrodošlicu nam poželješe domaćini, instruktori jahanja.

Na ranč se dolazi regionalnim putem Zavidovići-Kamenica-Kakanj a na 12. kilometru kod male hidrocentrale nastavlja se desno makadamskim putem uz bistru, cistu planinsku rijeku Otežnju.

 

Zaista prelijepo. Na ergeli se nalazi 6 velikih konja: Putko, Laki, Vilma sa ždrebetom, Mona, Princes sa ždrebetom, Šturm… Instruktori nas upoznavaju sa svakim od njih. Objašnjavaju nam kako su konji mirni, naučeni na jahanje, i dobro se slažu sa gostima, sa djecom, sa polaznicima škole jahanja. Objašnjavaju nam kako jahanje posebno utiče na djecu što im doprinosi razvoju samopouzdanja, povjerenja i koncentracije. Djeca koja se bave rekreacionim jahanjem moraju se brinuti za konja, što je dodatni poticaj za razvoj djetetove ličnosti. Briga o tako velikoj životinji djeci će pričiniti poseban osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti, što je važan element u razvoju osobnosti svakog ljudskog bića.

Konji su uz to izrazito društvene životinje. Imaju veliku sposobnost percepcije i odražavanja onoga što im poručuje naš govor tijela. Upravo zbog toga jahanje kao oblik rekreacije izvrsno je za podizanje razine psihofizičkih sposobnosti odraslih i djece, kao i za oslobađanje od stresa. Jahanjem se možete početi baviti neovisno o dobi – nikad niste ni premladi ni prestari. Taj oblik rekreacije je svojevrsni povratak prirodnom načinu života (izravni kontakt sa životinjama i okolišem).
Brojne su prednosti jahanja kao aktivnosti, pogotovo za djecu: jačanje tjelesne muskulature, pravilan razvoj kičme, pokretljivost zglobova i vezivnog tkiva. Jahanje povoljno djeluje na motoričko funkcioniranje, a dužim bavljenjem bitno se poboljšava koordinacija pokreta i opća tjelesna pokretljivost. Osim toga, bolje se osjećamo, lakše dišemo, a ovaj sport povoljno djeluje na rad srca i krvožilnog sistema. Iako se doima da je pokretljivost jahača u nekoj mjeri ograničena, osoba koja jaše zapravo je vrlo aktivna, što često umanjuje ili čak poništava osjećaj društvene izoliranosti i kompleks manje vrijednosti.

Pored velikih konja tu je i nekoliko ponija: Šarenko, Bijeli, Loptica, Tačkica… I magarac Magy. Njima se posebno obraduju najmlađi.

Na ergeli se nalazi i veliki i mali padok za sticanje osnovnog znanja o jahanju i upoznavanje sa konjima. U ponudi je i terensko jahanje, sa uređenim stazama, uz rijeku, ili u šumskim predjelima.

Pored toga na lokaciji se nalazi objekat za konjušare, uređeni roštilji za potrebe gostiju, a u budućnosti sadržaji će biti obogaćeni.

Zaista smo uživali i ugodno proveli lijep, sunčan dan, u prirodi, družeći se sa ovim plemenitim životinjama. Uskoro će proljeće i još ljepši i sunčaniji dani a mi se već radujemo ponovnom dolasku na ovaj, zaista, poseban i unikatan ranč.

Preporučujemo svakome da posjeti ergelu, jedinstvenu po mnogo čemu u našem gradu a i u širem okruženju. Uživajte u lijepoj prirodi, čistom zraku, cvrkutu ptica… Uživajte u terenskom jahanju, na proplancima i pašnjacima, uz budno oko instruktora jahanja. Priuštite sebi nezaboravne trenutke, obradujte Vaše mališane, omogućite im da odrastaju u zdravoj okolini.

(Zdici.info)