Program Omladinske banke – Potpisivanje ugovora

Dešavanja

Dana, 22.07.2019. godine u Sarajevu je održana redovna godišnja dvodnevna konferencija predstavnika omladinske banke iz 33 općine / grada Bosne i Hercegovine.

Općina Zavidovići je predstavila 4 grupe za projekat „Promijeni me želim novi izgled“, „Na mladima svijet ostaje“, „Rekreativni park Krivaja“ i „Za bolju zajednicu“ ukupne vrijednosti od 8.600,000 KM.

Program “Omladinske banke BiH” ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka te pružanja podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama putem dodjele bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

U toku 11 godina, od kada traje program Omladinske banke u BiH, 25.500 volonterki i volontera je učestvovalo u realizaciji projekata koji su radili 414.600 volonterskih sati da bi 780.000 ljudi imalo koristi od ovih projekata.

U ponedjeljak, 22.07.2019. godine 17 neformalnih grupa i to iz: Breze, Busovače, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Fojnice, Kaknja, Nevesinja, Širokog Brijega, Trebinja i Zavidovića, potpisalo je ugovore i time omogućilo realizaciju svojih projekata. Pored toga, predstavljen je rad programa Omladinske banke i Lonac.pro zajednice. Događaj su svojim prisustvom uveličali predstavnici i predstavnice iz 6 općina, a projekti će biti realizovani u periodu od 25.07. do 25.10.2019. godine.

LONAC.pro je jedinstveni endoskopni ekosistem za omladinski aktivizam, poduzetništvo i društveno poduzetništvo. Pruža brojne i kolektivno izrađene profesionalne mogućnosti za bilo kojeg mladića ili djevojku u BiH, bez obzira na njen ili njegov identitet.

Općinski načelnik mr. sci. Hašim Mujanović prisustvovao je ovom potpisivanju te poručio da je cilj podržati mlade ljude da postanu pokretačka snaga društvenih i ekonomskih promjena u Bosni i Hercegovini, jer oni služe kao uzori drugim mladim ljudima u BiH, te postavljaju temelje za nove društvene i ekonomske vrijednosti u svojim lokalnim zajednicama.

I grupa „Rekreativni park Krivaja“ II grupa „Na mladima svijet ostaje“
Ajdin Muhić Hanan Osmanović
Armin Memić Maid Frkatović
Fata Supur Midhat Parić
Dalen Višća Asani Bakir Omerašević
Adnan Marušić

III grupa „Promijeni me želim novi izgled“ IV grupa „ Za bolju zajednicu“
Erna Šabić Asim Džindo
Denin Čavalić Edis Joldić
Rijad Softić Lejla Musić

Izvorni članak: www.zavidovici.ba