Provjerite da li je Cambridge Analytica koristila vaše Facebook podatke

Tehnologija

Foto: Facebook

Nakon otkrivanja Cambridge Analytica skandala, koji je pokazao da je kompanija prikupila privatne podatke preko 87 miliona Facebook korisnika, mnogi se pitaju da li su baš oni među oštećenima. Facebook je započeo sa slanjem News Feed obaveštenja, kako bi objasnio da li su korisnički nalozi bili na Cambridge Analytica listi.

Oni korisnici, koji još uvijek čekaju na svoja News Feed obaveštenja, a zabrinuti su ili nemaju strpljenja, mogu da posjete ovu stranicu kako bi odmah saznali da li se manipulisalo njihovim podacima. Ukratko, ovdje je objašnjeno da li su se korisnik ili njegovi prijatelji logovali u “This Is Your Digital Life” – kviz aplikaciju razvijenu od strane univerzitetskog istraživača Aleksandr Kogana, koji je Cambridge Analytica koristila za profilisanje i manipulisanje korisnicima.

Ovo je najnoviji pokušaj kompanije Facebook da uputi izvinjenje za ono što se desilo i da osigura da se slično prikupljanje korisničkih podataka neće ponovo desiti. Mark Zuckerberg, CEO Facebooka, je obećao da će istražiti svaku aplikaciju koja pristupa velikom broju informacija. Kompanija je već ojačala nekoliko polisa upotrebe podataka, kao što je onemogućavanje pretrage korisnika preko e-maila i broja telefona, ograničavanje pristupu informacija preko Events API-a i drugo.

Zdici.info