Razlozi slabijeg uređenja i održavanja gradskih ulica u odnosu na lokalne puteve u ruralnim dijelovima Grada Zavidovići

Dešavanja

Saopštenje Hašima Mujanovića, gradonačelnika Zavidovića, prenosimo u cjelosti.

Tragom kritika sugrađana zbog slabijeg održavanja i uređenja gradskih ulica u odnosu na lokalne puteve u ruralnim dijelovima Grada smatram obaveznim to građanima pojasniti.

Naime, stanovnici Grada Zavidovića nastanjeni u gradskom, urbanom, dijelu obavezni su plaćati komunalnu naknadu (u narodu poznato kao porez na stan, kuću, zemljište). Iz sredstava prikupljenih od komunalne naknade vrši se održavanje čistoće na javnim površinama i gradskim ulicama, održavanje gradskih ulica, održavanje javne rasvjete, dekorisanje, čišćenje i razgrtanje snijega i leda sa javnih gradskih površina i posipanje abrazivnim materijalom i druge radnje koje doprinose ljepšem i uređenijem izgledu urbane sredine. Za sve navedeno sredstva prikupljena od naplate komunalne naknade nisu dovoljna, pa je potrebno iz Budžeta Grada Zavidovići namiriti sredstva namjenjena za druge svrhe. Određeni broj građana koji posjeduju nekretnine u urbanom dijelu Zavidovića izbjegavaju platiti komunalnu naknadu pa iz tog razloga Gradska uprava Zavidovići primorana je iste utuživati. Ali i pored toga uređenje i asfaltiranje gradskih ulica nije u potpunosti zanemareno.

S druge strane građani iz seoskih, ruralnih, dijelova Zavidovića NISU u obavezi plaćati komunalnu naknadu ali nesebično daju svoj doprinos u izgradnji lokalnih puteva, javnih rasvjeta i za realizaciju drugih projekata značajnih za unaprijeđenje uslova života u svojoj sredini. Zbog ovoga smo u obavezi pomoći tim mještanima i podržati ih sredstvima iz Budžeta Grada Zavidovići cijeneći njihove napore i želju za stvaranjem ugodnijeg ambijenta.

Pored navedenog na sjednici Gradskog vijeća, prilikom usvajanja Budžeta Grada Zavidovići za 2023. godinu, gradski vijećnici nisu usvojili predloženi Budžet dostavljen od strane Službe za upravu finansija, budžet i trezor i mene iako sam nastojao uvažiti želje svih političkih opcija u Gradskom vijeću Zavidovići, uvrstiti njihove zahtjeve u Budžet za 2023. godinu a uvažio sam i jedan dio amandmana koji ne bi ugrozili funkcionisanje Gradske uprave Zavidovići.

Suprotno tome, gradski vijećnici projektovali su Budžet za 2023. godinu shodno svojim željama, zadirući i u moje nadležnosti, a usmjeravajući sredstva od uređenja gradskog dijela Zavidovića, uređenja puteva, održavanje javne rasvjete i dr. prema udruženjima, javnim preduzećima i sportskim klubovima u kojima imaju svoje interese, podobnike i poslušnike.
Građani Zavidovića prepoznali su moj rad na poziciji Općinskog načelnika iz prethodnog mandata te su me i na Lokalnim izborima 2020. godine podržali značajnim brojem glasova.

Obzirom da su mandate u SDA Zavidovići osvojili većinom mladi ljudi i oni koji do sada nisu imali priliku biti gradski vijećnici tokom pregovora oko formiranja vlasti na lokalnom nivou odlučio sam dati im podršku i sa njima formirati većinu u Gradskom vijeću. Imajući u vidu da se radi o kvalitetnim, obrazovanim i neistrošenim kadrovima i njihovu energičnost zajedno smo uradili brojne dobre stvari za Zavidoviće.

Shodno napisanom posebno sam iznenađen promjenom stava vijećnika SDA u Gradskom vijeću Zavidovići koji su na sjednici dogovorili koaliciju sa SDP-om i NiP-om, strankama od kojih stranka SDA na kantonalnom, federalnom i državnom nivou trpi opstrukcije, konstantna poniženja i blokadu u formiranju vlasti koju bi kao izborni pobjednici na Općim izborima 2022. godine trebali formirati sa svojim partnerima.

Bez obzira na opstrukcije koje trpim moje opredjeljenje je briga za naš Grad i domaćinski odnos prema budžetskim sredstvima i tako će biti sve dok imam podršku svojih sugrađana.
Sreća pa nisam opterećen pozicijama u vlasti a svoje političko djelovanje i kampanju nikada nisam zasnivao na blaćenju, ponižavanju i opstrukcijama političkih neistomišljenika. Mi nismo protivnici ili bar to ne bi trebali biti. Ovo je mala sredina i trebali bi se svi zajedno, bez podjela, dogovaranjem i međusobnim uvažavanjem boriti za unaprijeđenje životnih uslova u Zavidovićima.

Gradonačelnik
Hašim Mujanović

Zdici.info