S akšam-namazom nastupa Hidžretska 1440. godina

Život
Gradska džamija Zavidovići

Gradska džamija Zavidovići

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 10. septembra s akšam-namazom nastupa nova 1440. hidžretska godina, a prvi dan te nove godine je 11. septembra, to jeste 1. Muharrema 1440. hidžretske godine.

Povodom nastupajuće Nove hidžretske godine, Rijaset IZ u BiH je svim vjernicima uputio iskrene čestitke sa željom da je dočekaju i provedu u Božijem blagoslovu i bereketu. Sene-i džedide mubarek olsun.

Hidžra znači seoba Muhammeda a.s. i njegovih prijatelja, ashaba, iz Meke u Medinu 622. godine i predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizirana i odgovorna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.

Hidžra je bila iznimno težak, bolan i rizičan poduhvat jer je od male vjerske skupine predvođene Poslanikom Muhamedom a.s. zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine. Zbog te velike žrtve Kur'an svim muhadžirima i ensarijama garantuje džennetske nagrade. Praksom bratimljenja između muhadžira i ensarija Muhammed a.s. je demonstrirao islamski ideal univerzalnog bratstva na principima vjerovanja u jednog Boga (tevhid).

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

Povodom obilježavanja nove hidžretske godine u Gradskoj džamiji Zavidovići će u utorak 11. septembra na podne namazu biti upriličen prigodan program kojeg će izvesti imami Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, a predavanje će održati glavni imam MIZ Zavidovići prof. Izet ef. Čamdžić.

Zdici.info