Saopštenje Općinskog načelnika povodom prodaje Vile / Upravne zgrade „Krivaje”

Dešavanja

Nakon što je jučerašnja vijest da je Krivajna Vila (Vila Krivaja), simbol Zavidovića i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, jedan od predmeta prodaje po oglasu koji je putem portala stecaj.ba objavio stečajni upravnik IP Krivaja d.o.o. u stečaju, portal Zdici.info je poslao nekoliko upita predstavnicima općinske vlasti i institucijama, a između ostalog i Općinskom načelniku Zavidovića, gospodinu Hašimu Mujanoviću.

U našem upitu smo tražili odgovore na dva ključna pitanja:

– Da li je ovaj vid prodaje u skladu sa zakonom, obzirom da se radi o preduzeću u stečaju i činjenici da je Vila Krivaja nacionalni spomenik?
– Da li će Općinski načelnik i Općina Zavidovići poduzeti određene mjere kako bi se zaštitila Vila Krivaja od prodaje?

Ubrzo smo dobili odgovor Općinskog načelnika, a koji vam prenosimo u nastavku:

“Povodom raspisanog javnog poziva, tendera, za prodaju Krivajine vile, Općinski načelnik Hašim Mujanović, reagujući na navedeno, poziva prije svega Vladu Federacije BiH kao vlasnika stečajne mase kojom raspolaže skupština povjerilaca, stečajnog upravitelja i stečajnog sudiju, da ponište raspisani javni poziv za prodaju vile ukoliko su dali saglasnost za prodaju.

Razloga za suspenziju raspisanog poziva za prodaju je mnogo, a najbitniji su da se navedenom eventualnom prodajom Krivajine vile ništa značajnije ne mijenja za Krivajine radnike osim što gube jedan dio imovine, a istovremeno bacajući sjenu na jučerašnju posjetu Premijera i ministra koji su iskazali htijenje za pomoć radnicima.

Cilj i ovog pokušaja prodaje jeste da ni on ne uspije kao što nije ni prethodni pokušaj koji je blagovremenom reakcijom općine Zavidovići i građana spriječen a da bi se u narednom pokušaju ista nekretnina prodala u bescjenje pripremljenom kupcu. Podsjetimo samo da je na prethodnom pokušaju koji je propao bila ponuđena cijena oko 2 miliona maraka, koja će biti slijedeća ponuđena cijena možemo samo pretpostaviti.

Pitamo se da li su nadležni za raspolaganje imovinom IP Krivaja dali saglasnost za njenu prodaju, ako jesu treba objaviti njihova imena i sve ih proglasiti nepoželjnim osobama u Zavidovićima. Na potezu je Vlada FBiH, stečajni sudija, skupština povjerilaca kao stvarni vlasnici i jedini nadležni za imovinu IP Krivaja.”

Zdici.info