Saopštenje za javnost - Makroekonomski pokazatelji općine

Dešavanja
Općina Zavidovići

Općina Zavidovići (Foto: Zdici.info/Arhiva)

Članak „Makroekonomski pokazatelji općine Zavidovići“ objavljen 14.08.2019. godine izazvao je mnogo oprečnih, dvosmislenih, razočaravajućih komentara.

Poenta teksta jeste da su određeni pokazatelji u kontinuitetu pozitivni, što znači da se zauzeo ispravan kurs djelovanja ka napretku i kvaliteti življenja. Naime, ni u jednoj rečenici u pomenutom članku ne piše da je Općina izašla iz krize. Glavni makroekonomski indikatori jesu kratak i pregledan tabelarni prikaz ključnih godišnjih makroekonomskih pokazatelja napretka iz godine u godinu.

Zadovoljstvo je znati da se prate objave na web stranici Općine Zavidovići, ali je razočaravajuće da na svaku objavu, realnu sliku i realan pokazatelj trenutnog stanja, prethodi negativan osvrt. Međutim, nisu važni likovi, važna je ključna poruka priče. Pozicija Općine je specifična kada je u pitanju odgovornost prema građanima. Shodno tome veoma je važno redovno informisati građane o projektima i planovima, odnosno imati dvosmjernu komunikaciju sa građanima vezano za okolnosti u kojima se nalazimo.

Makroekonomski tabelarni prikaz o razvoju lokalne samouprave nije površinski pokazatelj već realna slika o ekonomskom razvoju i položaju Općine Zavidovići. Niko ne negira mjesto gdje se nalazi Općina, niti navodi da je to netačna informacija, suština članka jeste da su određeni pokazatelji u kontinuitetu pozitivni što znači da se kreće u dobrom pravcu, zadovoljavajući potrebe građana u sferama od lokalnog značaja.

Prikaz osnovnih makroekonomskih pokazatelja u periodu od 2016. – 2018. godine pokazuje kontinuiran napredak, odnosno ispravan pravac djelovanja u ostvarenju napretka lokalne zajednice, a shodno tome potreba je nastaviti sa započetim mjerama i aktivnostima, kako bi napredak bio još izraženiji i brži.

Izvorni članak: www.facebook.com