Saznajte šta je polupansion i po čemu se razlikuje od punog pansiona?

Život

Planiranje odmora može biti zahtjevno, kao i pravilan odabir hotela i hrane. Ako ste se ikada pitali šta je polupansion i po čemu se razlikuje od punog pansiona, odgovore saznajte u nastavku.

Na vaš odmor u inostranstvu uveliko može utjecati pravilan odabir smještaja, usluge i hrane, pa tako gost može birati između niza primamljivih opcija. U današnje vrijeme popularni su pansioni i polupansioni, no prije odabira jednoga od njih, važno je zapitati se šta je polupansion i po čemu se uopće razlikuje od punog pansiona.

Šta je polupansion?

Polupansion je sistem hrane u hotelu u kojem cijena vouchera uključuje sobu i dva obroka. Prilikom odabira hotela s polupansionom, trebali biste potražiti oznaku HB, što znači polupansion.

Obroci se sastoje od doručka koji uključuje konzumaciju raznih jela (jaja, palačinke, omlet, salate, voće, žitarice, povrće, jogurt) i bezalkoholnih pića (čaj, kava, voda, mlijeko, sokovi), i večere koja uključuje samo konzumaciju hrane (riba ili meso, salate, kruh, poslastice) te rijetko vodu u bokalu.

Stol je najčešće švedski, s izborom vrućih jela, a vrijeme je ograničeno i unaprijed određeno. To može biti naprimjer od 8 do 10 ujutro i od 18 do 20 navečer, a u nekim hotelima postoji opcija promjene večere za ručak. Sve ostalo (piće na večeri ili ručku, alkohol, grickalice tokom dana u bazenu i na plaži) plaća se zasebno, ali ne odmah, nego se na odlasku naplaćuju svi dani.

Polupansion i puni pansion se međusobno razlikuju samo po prisustvu večere. Puni pansion uključuje tri obroka dnevno: doručak, ručak, večera (buffet) i besplatna bezalkoholna pića samo za doručak.

Tu je i takva vrsta hrane kao i produženi polupansion, označen kao HB + koji uključuje ista dva obroka dnevno, kao i polupansion, plus pića koja se dodaju tijekom večere (ručak): alkoholna (samo lokalno proizvedena) i bezalkoholna. Popis pića i njihov broj ovisi o hotelu.

Zbog razlika u razvoju infrastrukture zemalja u kojima se hoteli nalaze, nije isplativo odabrati polupansion u svim odmaralištima. Povoljno je odabrati polupansion u turističkim gradovima Europe i Azije, jer ima puno barova, kafića i restorana izvan hotela gdje je hrana vrlo ukusna ili u slučajevima kada namjeravate aktivno istraživati ​​lokalne znamenitosti, a ne samo ležati uz bazen ili na plaži.

U hotelima u Turskoj i Egiptu, bolje je ne uzimati polupansion, jer gosti najčešće provode veći dio svog vremena na hotelskom teritoriju i plaćaju više za sve odvojeno. Zbog činjenice da ondje većina hotela ima dobro razvijenu infrastrukturu, sustav “All Inclusive” nije toliko skup.

Zdici.info