Šemsudin Mehmedović: Privredni napredak preduvjet za ostanak mladih i cijelih porodica

Dešavanja

Stvaranje novih vrijednosti je budućnost naše zemlje. Samo proizvodnja može donijeti dobrobit našim građanima pod uslovom da oni žive u politički stabilnom okruženju – izjavio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović na sastanku u jajačkoj MZ Vinac.

Cilj sastanka je bio da se sagleda koliko tešanjske proizvodne firme mogu pridonijeti boljem životu u ovom dijelu Srednjobosanskog kantona.

Edin Jabandžić predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH i izvršni direktor firme Madi iz Tešnja su pred više od stotinu Vinčana kazali da današnja peradarska industrija u BiH, nakon odluke EU o uvozu piletine, može podići svoju proizvodnju za 50 odsto.

– To je ogromna šansa za animiranje građana da se opredijele za ovu granu poljoprivrede, jer tu postoji velika sigurnost za proizvodnju i plasman proizvoda. Mi im u firmi Madi omogućavamo proizvodnju, hranu, transport, otkup i distribuciju proizvoda. Brza zarada je zagarantovana savjesnim i odgovornim radom. Stoga je ovaj izlazak na tržište Evropske unije velika šansa za poljoprivrednike da obezbijede sigurnu egzistenciju – poručio je Jabandžić.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Jajce Edin Hozan koji je kazao da će ova općina pružiti maksimalnu podršku i omogućiti korištenje sredstava iz poticaja za poljoprivrednu proizvodnju. Najavio je i dolazak u tešanjsku općinu kako bi sagledali mogućnosti i za druge tešanjske firme da ulažu na ovo područje.

Mehmedović, koji je inicirao ovaj sastanak, naveo je da bez zajedničkog djelovanja privrednika nema ni privrednog napretka.

– To je osnovni preduvjet za ostanak ne samo mladih, nego i cijelih porodica koje se masovno iseljavaju u zemlje Evropske unije – poručio je.

Izvorni članak: visoko.co.ba