Izborni rezultati - Lokalni izbori 2020 LIVE

Općinski načelnik

Posljednje izmjene: 28.11.2020. u 16:25

Općinsko vijeće (Osvojeni glasovi)

NAPOMENA: Rezultati lokalnih izbora 2020 za općinu Zavidovići se preuzimaju sa oficijelne stranice Centralne Izborne Komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH). Isti se preuzimaju periodično te u datom momentu mogu predstavljati pogrešnu sliku stanja ukoliko nisu pravovremeno ažurirani. Portal Zdici.info se ograđuje od eventualnih pogrešnih rezultata načinjenih od strane CIK-a ili treće strane.

Splićanin Jurica Galić, profesionalni fotograf, svjetski putnik i bloger posjetio prirodne ljepote Zavidovića

Dešavanja

Fenomen kamenih kugli poznat je u više zemalja svijeta. Ima ih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kostariki, Škotskoj, Tunisu, Egiptu, na Novom Zelandu, Uskršnjem otoku, Meksiku i diljem planete. Različitih su sastava, dimenzija i porijekla. U osnovi se dijele na one koje su nastale prirodnim putem, a koje se dalje dijele na konkrecije, sferolite i neke druge oblike te na one napravljene ljudskom rukom koje se nazivaju petrosfere.

Rođen u Splitu, profesionalni fotograf, putnik i bloger Jurica Galić Juka ovoj epizodi priča o bosanskim kuglama u blizini sela Grab i Podubravlje, u Zavidovićima. Kamena kugla u blizini Podubravlja je najveća kamena kugla iskopana u Europi. Njen promjer iznosi oko 3 metra, a težina oko 35 tona. Iako Semir Osmanagić vjeruje da je riječ o petrosferi nastaloj u dalekoj prošlosti od nepoznate civilizacije koja je tu živjela, većina se znanstvenika se ne slaže s njegovom teorijom. Kao dodatak ovoj priči, u blizini Zavidovića Jurica obilazi srednjovjekovni manastir Udrim i vodopad na rijeci Gostović, te legendarnu ćevabdžinicu “Bešlić” u Zenici.

Ljubav prema fotografiji probudila se na navijačkim praćenjima omiljenog kluba Hajduk kada je na jednom gostovanju okrenuo objektiv prema obližnjoj znamenitosti. Omiljene fotografske teme su mu ulična i portretna fotografija, nepristupačni dijelovi planeta i ostaci misterioznih naroda i civilizacija.Član je Foto kluba Split te nagrađivani fotograf koji je više puta izlagao samostalno.

Jurica Galić trenutno je aktivan kao saradnik časopisa „Meridijani“, bloger i kolumnist „Dalmacija Danas“ te predsjednik udruženja „TheMladichi“, a najvažniji projekt na kojem radi je dokumentarna serija „Nomad“ u kojoj je sam scenarist i voditelj.

Zdici.info