Srednja tehnička škola Zavidovići izrađuje maske za medicinsko osoblje

Dešavanja

Srednja tehnička škola Zavidovići pridružila se akciji izrade zaštitnih maski za medicinsko osoblje, pomoću tehnologije 3D printanja.

Usljed nedostatka zaštitne opreme, nekoliko entuzijasta iz Bosne i Hercegovine pokrenulo je akciju izrade zaštitnih maski za medicinsko osoblje, koja se izrađuje od pleksiglasa i plastičnih dijelova isprintanih pomoću 3D printera. Obzirom da Srednja tehnička škola ima jedan takav model printera, odlučeno je da se priključe ovoj akciji.

Ovu akciju na našem kantonu provodi šest škola uključujući i Srednju tehničku školu a u saradnji sa Mašinskim i Medicinskim fakultetima Univerziteta u Zenici.

„Srednja tehnička škola Zavidovići je u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Zenici i Medicinskim fakultetom ušla u proces izrade dijelova vizira za medicinsko osoblje pomoću 3d printera. Odmah nakon objavljivanja oglasa za subjekte koji imaju 3D printere, Srednja tehnička škola se stavila na raspolaganje u cilju obezbjedjenja dovoljnog broja vizira.“ istakao je u razgovoru za naš portal, Alen Hasić, direktor Srednje tehničke škole Zavidovići.

U ovo teško vrijeme potrebanam je maksimalan angažman svih nas, kako bismo što je moguće prije prebrodili aktuelnu krizu, a sigurno je da će i ove maske biti od velike pomoći zdravstvenim radnicima.

Zdici.info