Svjetska zdravstvena organizacija zbog koronavirusa proglasila globalnu krizu

┼Żivot

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je koronavirus proglasila globalnom krizom jer se epidemija i dalje širi izvan Kine, javlja BBC.

Odluka je donesena zbog ─Źinjenice da se broj slu─Źajeva oboljelih od koronavirusa za sedam dana pove─çao vi┼íe od deset puta.

“Glavni razlog nije ono ┼íto se doga─Ĺa u Kini, ve─ç ono ┼íto se doga─Ĺa u drugim zemljama”, rekao je ┼íef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus najaviv┼íi konferenciju za medije u ┼Żenevi.

Strahuje se da bi se koronavirus mogao proširiti na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Svjetska zdravstvena organizacija je pro┼íle sedmice saop─çila kako nisu sa─Źinili deklaraciju za hitne slu─Źajeve.

Budu─çi da je u me─Ĺuvremenu, zbog broja zara┼żenih, ostvaren potencijal za mnogo ve─çu epidemiju, progla┼íena je globalna kriza.

Broj umrlih koji su zara┼żeni koronavirusom pove─çan je na vi┼íe od 170, a kineske vlasti su potvrdile da je prisutan u svim regijama Kine.

Kinesko zdravstvo je dosad potvrdilo vi┼íe od 7.700 slu─Źajeva zaraze koronavirusom, dok je u cijelom svijetu zabilje┼żno vi┼íe od 8.200 slu─Źajeva zaraze tim virusom.

Koronavirus se iz Kine pro┼íirio na jo┼í najmanje 16 zemalja. U Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama zabilje┼żeno je ┼íest slu─Źajeva zara┼żenih. Jedan slu─Źaj je potvr─Ĺen i na Tibetu

Izvorni ─îlanak: www.klix.ba