U 2018. godini u 36672 saobraćajnih nezgoda u BiH život izgubilo 277 lica

Dešavanja

Ilustracija

U 2018. godini u Bosni i Hercegovini se dogodilo ukupno 36672 saobraćajnih nezgoda, a od kojih je zabilježeno 7494 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim licima, te 29178 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa materijalnom štetom, prenosi Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK).

U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 277 lica, dok je 10403 lica zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda (oko 24,3%), slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljne uslovena putu itd.

Kompletnu informaciju o saobraćajnim nezgodama, njihovim uzrocima i posljedicama u Bosni i Hercegovini u 2018. godini možete pogledati OVDJE.

 

Zdici.info