U prostorijama Razvojne agencije održana edukacija na temu "Bolesti i zaštita kornišona"

Biznis

Projekat „Ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih proizvođača kroz intenziviranje proizvodnje kornišona na općini Zavidovići“ ima za cilj razvoj lanca vrijednosti kornišona na općini Zavidovići shodno prepoznatom jazu između ponude i potražnje. Projekat implementira Razvojna agencija Zavidovići sa partnerima općinom Zavidovići, Catholic Relief Services-om i Općom zadrugom „ZA–PLOD“.

Projekat se implementira na teritoriji općine Zavidovići u trajanju od 10 mjeseci, počevši od 01/2019. Ukupna vrijednost projekta iznosi 75.000 KM, od čega CRS finansira 40 %, općina Zavidovići 40%, te korisnici projekta 20%.

U proteklom periodu izvršen je odabir ukupno 40 korisnika projekta. Odabrani korisnici su već završili početne aktivnosti pripreme zemljišta i zasađivanja sadnica. Takođe, korisnici su dobili svu potrebnu opremu za uzgoj kornišona, zatim sva zaštitna i ostala sredstva, kao i opremu za zaštitu tijela.

Usljed velikih kiša došlo je do problema sa zasadima, ali zajedničkim radom korisnika i agronoma, koji ih sve obilazi jednom sedmično, problemi su uspješno sanirani.

Dana, 06.06.2019.godine u prostorijama Razvojne agencije se održala i edukacija za korisnike projekta na temu „Bolesti i zaštita kornišona“, kako bi se unaprijedili kapaciteti uzgajivača te se potencijalni rizici prilikom uzgoja biljke sveli na minimum.

Zdici.info