U toku asfaltiranje najdužeg tunela u BiH na trasi autoputa kod Zenice

Dešavanja

Foto: E. M. / Klix.ba

Radovi na izgradnji tunela Zenica, koji je zadavao velike glavobolje izvođačima radova i projektantima, privode se kraju. U toku je asfaltiranje, ali u funkciji neće biti dok se ne završi gradnja trase do Golubinje kod Žepča.

Tunel dužine 3,36 kilometara koji čini najveći dio poddionice Ponirak – Vraca, koja slijedi nakon dionice sa sjevera Poprikuše – Nemila, jedan je od najzahtjevnijih zadataka kojeg je uspješno do kraja privela bh. firma Euroasfalt.

Prije godinu dana posljednji put smo posjetili tunel Zenica. Problemi s podzemnim vodama i izvori iz kojih je izlazila voda od 60 litara u sekundi uspješno su preusmjereni, tunel napravljen i u toku je asfaltiranje ceste.

Desna cijev tunela u potpunosti je asfaltirana prvim slojem, dok je u toku asfaltiranje druge tunelne cijevi. Ipak, tunel neće biti u funkciji do juna 2024. godine kada je planirano otvorenje dionice od današnjih naplatnih kućica Zenica sjever do Golubinje, odnosno, mjesta Željeznog Polja.

Ahmed Mušija, šef projekta ispred JP Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine, nam je kazao da je u tunelu ranije bilo angažovano više od stotinu radnika, a da je danas tu nešto više od 80 koji vrijedno rade kako bi sve bilo spremno.

“Postavljamo cijevi za hidrantsku mrežu, pravimo potpunjak Ponirak, asfaltira se lijeva cijev i to bi trebalo biti gotovo do kraja mjeseca. Drugi sloj asfalta te oprema u tunelu bit će postavljeni pred otvorenje kako se ne bi trošio asfalt radnim mašinama. Imali smo mnogo izazova, ali smo prezadovoljni da nije bilo težih povreda ili smrtnih slučajeva. Čestitam kompaniji Euroasfalt na uspješno završenom poslu. Imamo mi dosta vještine, radnika, inžinjera i radnika da se tunel od 3,360 metara uspješno napravi”, kazao je Mušija.

Dodao je da će tunel imati 11 poprečnih veza, od toga tri parkirne niše, veze za motorna vozila, najmoderniju opremu, videonadzorni sistem i telekomunikacijsku instalaciju, hidrantsku mrežu, dok će veliki dio opreme biti postavljen pred sami završetak radova trase čitave kako ne bi istekao garantni rok opreme dok se pravi ostatak dionice.

Glavni građevinski radovi u tunelu Zenica trebali bi biti gotovi 8. septembra, a uz tunel Zenica grade se i tri lokalne ceste i to Željeznička, Donja Gračanica i cesta za Klopče.

Tunel Zenica je trenutno najduži tunel u Bosni i Hercegovini, a karakterističan je i po nazivu tunel Zenica s obzirom da prilikom izlaska iz tunela putnici će imati pogled ka gradu.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 59.408.825 eura bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Izvorni Članak: www.klix.ba