U Zavidovićima obilježen Svjetski dan plućne hipertenzije

Dešavanja

Učenici Prve osnovne škole iz Zavidovića već tradicionalno obilježavaju Svjetski dan plućne hipertenzije zajedno sa članovima Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije ”Dah” u Bosni i Hercegovini.

Predvođeni profesorom Amirom Muminovićem, učenici su razgovarali sa članovima Udruženja „Dah“ o plućnoj hipertenziji koji su ukazali prije svega na najčešće simptome ove bolesti.

-Rad sa školskom omladinom smatramo veoma važnim, kako bi im bilo kakvo eventualno pojavljivanje jednog od simptoma naše bolesti bio signal za posjetu doktoru i moguće rano dijagnostikovanje plućne hipertenzije,  što je od iznimne važnosti- izjavila je Vera Hodžić, koja je PH pacijent i osnivač ovog Udruženja.

Učenici uglavnom veoma pozitivno reaguju na posjete članova Udruženja i sa zanimanjem prate sve o čemu se govori prije svega jer se susreću sa do sada nepoznatim informacijama o bolesti za koju nikad nisu čuli.

-Predmet Tjelesno i zdravstveno obrazovanje nam upravo omogućava rad sa udruženjima koja okupljaju oboljele od raznih bolesti čiji simptomi se ispoljavaju kroz nedostatak fizičke kondicije. Plućna hipertenzija je specifično oboljenje kod koje se prije nego igdje drugo mogu pojaviti prvi simptomi na našim časovima, zbog čega je važno da učenici budu svjesni ozbiljnosti nekih pojava koje im se eventualno mogu pjaviti tokom fizičke aktivnosti – istakao je profesor Amir Muminović.

Učenici, direktor Admir Višća i profesor Amir Muminović podržali su rad Udruženja „Dah“ i rado su se uključili u obilježavanje WPHD 2022. dajući podršku svim PH pacijentima BiH, Evrope i svijeta, te je direktor Prve osnovne škole na samom kraju ove posjete izjavio:

-Naša škola već godinama uspješno sarađuje sa udruženjem „Dah“ i nadamo se da će tako biti i ubuduće. Ovo je svijetao primjer saradnje škole sa jednim udruženjem kojeg smatramo korisnim kako za pacijente, tako i za naše učenike, – rekao je direktor Admir Višća.

Zdici.info