U Zavidovićima započela manifestacija obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Dešavanja

Intoniranjem himne u 10.00 sati na Centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata, danas je u Zavidovićima započela manifestacija u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Historijski čas i kratak osvrt na događaje koji su prethodili prvom zasijedanju ZAVNOBiH-a 25.11.1943. godine na kojem je potvrđena višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine u historijskim granicama održao je pomoćnik gradonačelnika Midhat Bajramović. U svom govoru je istakao da je 25. novembar 1943. godine ključni datum kada je riječ o savremenoj Bosni i Hercegovini. Napomenuo je da je vrlo važno obilježavanje ovog značajnog datuma radi prosperiteta i očuvanja zemlje.

Nakon prigodnog obraćanja delegacije boračkih udruženja, delegacija Grada Zavidovići i pojedinci pristupili su polaganju cvijeća i odavanju počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

Građani Zavidovića i delegacije potom su posjetili Spomen-sobu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

Gradonačelnik Hašim Mujanović čestitao je Dan državnosti građanima Zavidovića i naše domovine Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu. Naglasio je da je u ovom vremenu, kada neprijatelji osporavaju i blokiraju našu domovinu, veoma bitno ostati staložen, mudro reagovati i donositi odluke koje su od značaja za budućnost Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga Gradonačelnik Hašim Mujanović apeluje na političke lidere da ostanu jedinstveni u očuvanju državnosti Bosne i Hercegovine, za koju su mnogi šehidi prolili krv i u temelje njene postojanosti ugradili najvrijednije što su imali a to su njihovi životi. Umjesto nesuglasica, međusobnog neslaganja i razjedinjavanja neka nam briga o Bosni i Hercegovini bude na prvom mjestu.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma sutra, 25.11.2022. godine, bit će upriličeno potpisivanje ugovora i uručivanje ključeva novih stanova za 16 korisnika zgrade socijalno-neprofitnog stanovanja u ulici „Oslobodilaca Vozuće“ (Vučjak). Svečanoj dodjeli stanova prisustvovat će Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić.

U čast obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine djevojčice i djevojke Ženskog nogometnog kluba“Krivaja“ Zavidovići sutra će u Gradskoj sportskoj dvorani održati turnir u malom nogometu.

Izvorni Članak: zavidovici.ba