Učenici iz Bosne i Hercegovine u borbi protiv diskriminacije, rasizma i netolerancije u sportu

Sport

Sportske igre mladih Bosne i Hercegovine, ove godine, implementiraju projekat “Youth Sports Fair Chance” koji će trajati 24 mjeseca, a koji spaja sedam partnerskih organizacija iz Evrope: Hrvatska, Bugarska, Slovenija, Italija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Projekt ima za cilj identifikovati, razviti i sastaviti najbolje prakse vezane za sport koje doprinose širenju poruka poštovanja, borbe protiv diskriminacije i rasizma te prevencije svih oblika nasilja u sportu. Projekat uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz svih partnerskih zemalja, a sufinansiran je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije te je ukupna vrijednost projekta 365.525 eura.

U Bosni i Hercegovini, potpisani su memorandumi o saradnji sa OŠ „Skender Kulenović iz Sarajeva, OŠ „Berta Kučera“ iz Jajca, OŠ „13. rujan“ iz Jajca, Prva osnovna škola iz Zavidovića, OŠ Orašje, OŠ „Vladimir Nazor“ iz Odžaka, OŠ „Omer Mašić“ Brežani-Kakanj, OŠ „Safvet-beg Bašagić“ iz Gradačca, OŠ „Kalibunar“ iz Travnika i Prva osnovna škola iz Stoca.

Projekt će također promicati sportske vrijednosti kao ključni element u borbi protiv netolerancije, rasizma i drugih oblika diskriminacije te skrenuti pozornost na važnost sporta za cjeloviti razvoj mladih.

Drugi transnacionalni sastanak partnera na kojem je predstavljen projekat „Youth Sports Fair Chance“, održan je u Taormini (Sicilija) u vijećničkoj dvorani „Palazzo dei Giurati“, a među prisutnima su bili Mario Bolognari, gradonačelnik Taormine, predsjednica vijeća Lucia Gaberscek, vijećnik Salvo Cilona i brojni drugi upravitelji Jonskog okruga.

„Grad poput Taormine, oduvijek je imao onu kosmopolitsku dušu koja ga je uzgojila u kulturnom i ekonomskom smislu, tako da su trenuci sučeljavanja kao takvi savršeno kombinirani s njegovom tradicijom. Bila sam jako sretna kada mi je saopćena tema sastanka i samog projekta, jer se u ovom historijskom trenutku osjeća potreba za rehabilitacijom pozitivnih i dragocjenih vrijednosti za rast društva kao što su prihvaćanje, integracija, poštivanje različitosti, a sve su to vrijednosti koje sport može najbolje promovisati“ istakla je predsjednica Vijeća, Lucia Gaberscek.

Naredni transnacionalni sastanak partnera će biti održan u Sarajevu, 22. januara 2020. godine, na kojem će biti predstavljen modul edukacije profesora i učenika u borbi protiv rasizma, netolerancije i diskriminacije na školskim igralištima te oko njih.

Zdici.info