Ukoliko JKP "Radnik" Zavidovići ne može vršiti odvoz komunalnog otpada bit će angažovana druga kompanija

Dešavanja

Obustavljen odvoz smeca na deponiju Moscanica

04., odnosno 05. novembra Privredno društvo Regionalna deponija „Mošćanica“ d.o.o. Zenica uputilo je obavještenje JKP „Radnik“ Zavidovići i Općini Zavidovići da od 05. novembra obustavlja prijem njihovog otpada iz razloga dugovanja u iznosu od oko 265.000,00 KM. Dug se odnosi na 2019. godinu.

Objavljuje Smart TV u Petak, 8. studenoga 2019.

Povodom obustave odvoza otpada na RD Mošćanica za Smart TV govorili su općinski načelnik gosp. Hašim Mujanović i direktor JKP „Radnik“ d.o.o. gosp. Amer Halilović.

„Kompletna situacija je dodatno zakomplikovana krajem avgusta, odnosno početkom septrembra mjeseca kada smo obavili razgovor sa direktorom RD Mošćanica kada smo na neki način dogovorili i reprogram duga, jer svaki put kada zafali javnom komunalnom preduzeću novca oni na osnovu većine koju imaju u općinskom vijeću isposluju da se iz općinskog budžeta, odnosno od građana oduzme stotine hiljada maraka koje su trebale biti realizovane u nekim infrastrukturnim projektima, međutim mi smo te novce bacali plaćajući nesposobnost zaposlenika JKP „Radnik“ d.o.o, odnosno njihovog menadžmenta. Tu prije svega mislim na prethodnog direktora, na nadzorni odbor i na skupštinu preduzeća. Dakle, oni su generatori tog problema i morali su ući u suštinu problema i naći model kako izaći iz ove situacije“– kazao je općinski Načelnik.

U prethodne dvije godine cjelokupni iznos duga za deponovanje otpada izmiren je iz budžeta Općine dok je komunalno preduzeće snosilo troškove transporta i prikupljanja otpada.

„Ugovorom je definisano da ukoliko komunalno preduzeće ne može da plati dug teret plaćanja duga pada na teret Općine. Sada smo u teškoj situaciji pošto danas evo vidimo da naša vozila nisu izašla na teren da rade prikupljanje otpada iz razloga same blokade na RD Mošćanica. S tim u vezi obavještavam javnost da se nadam da će u narednih nekoliko dana doći do rješenja zajedno sa općinskim Načelnikom i općinskim vijećem“, istakao je Amer Halilović, direktor JKP „Radnik“ do.o.o. Zavidovići.

Direktor je još dodao da je novim cjenovnikom predviđena cijena od 3.27 KM po članu za koju smatra da je prevelika a kalkulacija je pokazala da je realna cijena 2,71 KM i ta cijena je upućena u proceduru a na općinskom vijeću još nije dobila potrebnu većinu.

„Obzirom da nemam apsolutno nikakvu nadležnost nad Javnim komunalnim preduzećem nego je nadležnost na političkim strukturama i na općinskom vijeću, dakle predstavnici političkih partija su i predstavnici tih struktura a prije svega mislim na direktora preduzeća, mislim na nadzorni odbor i na skupštinu JKP tražio sam da se donese ili stavi u proceduru sveobuhvatan cjenovnik komunalnih usluga, međutim oni su uporno forsirali samo jedan segment koji se tiče odvoza komunalnog otpada i taj cjenovnik je već na dnevnom redu a nekoliko puta su ga vraćali na doradu i usaglašavanje a suština je u tome da niko od njih ne smije radi političke popularnosti, odnosno gubitka glasova, da izađe u javnost i da kaže da jest za poskupljenje ili nije“.

„U svakom slučaju, ukoliko JKP ne može vršiti odvoz komunalnog otpada tražićemo privatnog partnera, raspisaćemo javni poziv te angažovati drugu kompaniju koja će to raditi shodno cjenovniku gdje će Općina opet pokušati da iznađe sredstva i da plati to dok se ne ustabili ovo stanje. Druga varijanta jeste da mi ponovo napravimo sjednicu općinskog vijeća da na dnevni red vratimo rebalans budžeta, obzirom da nam to zakon dozvoljava. Ukoliko općinski vijećnici žele vratiti ovu tačku na dnevni red mi odmah imamo rješenje a istovremeno bismo obavijestili direktora RD Mošćanica da nam da vremena 10-20 dana kako bismo mi donijeli te odluke koji će na neki način premostiti novonastalu situaciju“– istakao je općinski načelnik gosp. Hašim Mujanović.

Zdici.info