Upitan nastavak magične nogometne storije djevojčica iz Zavidovića

Sport

Broj uspješnih sportskih projekata u Bosni i Hercegovini koji ne problematizira sličnu tematiku, kao što je slučaj sa ovom pričom, vjerovatno je jednocifren. Jako mali je broj samoodrživih i nezavisnih sportskih kolektiva koji mogu da se bave isključivo onim što je njihova želja i prioritet, sportom. I skoro uvijek nedostaje tako malo ili minimalno da upotpuni već postojeću skromnost na putu kojem se mladi sportisti bore za rezultate, a tako često zastanu kada su na korak do napretka i uspjeha. Talenat, zavidan rad i disciplina ostaju u sjeni izostale podrške i neispunjenih odgovornosti onih čija je to dužnost.

Ova nogometna priča počinje u 2018. godini i ispunjena je prijateljstvom, ljubavi prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu te odgovornim pristupom treninzima i utakmicama. Tada je u Zavidovićima osnovan Ženski nogometni klub Krivaja. Bila je to odluka koja će nedugo zatim srušiti sve predrasude, stereotipe i započeti sportsku avanturu za djevojčice koje vrijedno treniraju, druže se i zajedno prolaze kroz period zdravog odrastanja. Suvišno je naglašavati značaj ekipnog sporta za psihofizički razvoj mladih osoba, pogotovo u manjim sredinama u kojima nerijetko nemamo mnogo izbora na raspolaganju.

Na pozitivne rezultate mladih nogometašica iz Zavidovića nije se čekalo dugo. Zajedno sa svojim trenerom Amirom Husejnovićem koji nesebično investira svoje vrijeme i napore ka trenažnom procesu ali i brojnim drugim segmentima kako bi klub funkcionirao, pobjede na takmičarskim i prijateljskim susretima su postale stvar njihove svakodnevnice. Pobjeđivale su igrajući protiv klubova iz daleko većih gradova i sredina, kao i protiv sportskih suparnica starijeg uzrasta od onog kojem one pripadaju.

Štaviše u posljednje tri godine postigle su itekako zapažene rezultate na Sportskim igrama mladih (2. mjesto), igrajući u Ligi mladih Bosne i Hercegovine (5. mjesto), a na nekoliko takmičarskih turnira ostvarile su pobjede protiv respektabilnih ekipa. Svoje treninge, utakmice i ostale događaje u njihovom timu redovno objavljuju i dijele sa sugrađanima i simpatizerima na svojoj Facebook stranici „Ženski nogometni klub Krivaja“ gdje svi mogu dobiti uvid i jasniju predstavu o njihovim aktivnostima.

Nesumnjivo je da u ovoj školi nogometa treniraju talentovane djevojke koje će jednog dana nositi i dres reprezentacije Bosne i Hercegovine, pa na taj način predstavljati svoj grad i državu. Iskorak ka tome jeste odluka o zvaničnoj registraciji u februaru 2020. godine i prijava za učešće u Prvoj Federalnoj ligi Bosne i Hercegovine u kojoj će imati još bolju i efektivniju priliku da pokažu raskoš svojih nogometnih sposobnosti i kako timsku tako i indvidualnu spremnost koja ih razlikuje od drugih klubova.

Nažalost, na red dolazi ona druga strana medalje. Od samog početka ŽNK Krivaja prepušten je samom sebi, odnosno dobroj i snažnoj volji uprave kluba, roditelja perspektivnih nogometašica i istaknutim pojedincima koji ulažu lična raspoloživa sredstva kako kontinuitet ovog sportskog kolektiva ne bi bio zaustavljen, a nastavak njihovih dobrih rezultata logistički osiguran. Budući nastupi, učešće u ligi, kao i brojne druge šanse i mogućnosti ovise o finansijskoj stabilnosti kluba.

Da bi ove djevojčice, vrijedne svake pohvale, nastavile sanjati svoje snove – koji se lako mogu pretvoriti u stvarnost – o velikim utakmicama i prvenstvenima, potrebno je osigurati dodatna finansijska sredstva i resurse kako bi prije svega projekat učestvovanja u ligi bio realiziran i kako bismo im kao društvo dokazali da nam je stalo do njih, njihovog angažmana, a prije svega zdravlja i djetinjstva kakvo zaslužuju. Zasigurno se dijelom naše odgovornosti može smatrati napor da im dokažemo kako nisu zaboravljene i da nam je njihova uloga u zajednici iznimno bitna.

Još jednom pozivamo sve predstavnike struktura vlasti, privredne subjekte i pojedince da se uključe u program podrške i kontaktiraju ženski nogometni klub “Krivaja”, kako bismo ostvarili potencijalnu saradnju.

Zdici.info