Uskoro realizacija projekta "SOS upozorenja"

Dešavanja

Nerazvijenost i nedostatak jedinstvenog sistema obavještavanja u kriznim situacijama i hitnim slučajevima. Naš cilj je kroz implementaciju ovog projekta razviti sistem SOS upozorenja koji bi učinio podatke za hitne slučajeve dostupnijim tokom elementarnih nepogoda (prirodnih katastrofa) ili kriznih situacija uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Problem nepostojanja adekvatnog sistema SOS obavještenja pogađa oko 30 hiljada stanovnika na području cijele općine Zavidovići.

Realizacija projekta će se vršiti uz pomoć volonetera iz lokalnih srednjih škola te volontera spasilačkih kolektiva. Ideja za rješavanje problema jeste razvijanje jedinstvenog sistema SOS upozorenja (modul, aplikacija/web-android), koji će biti integrisan na najčitanijem informativnom portalu zdici.info.

Uz saradnju Civilne Žaštite i Gorske Službe spašavanja Zavidovići obezbijedili bi tačne informacije i koordinaciju sa istim, a koje bi pravovremeno bile dostupne lokalnom stanovništvu i tako olakšale koordinaciju u toku eventualnih kriznih situacija, te informisalo o adekvatnom pristupu u takvim okolnostima.

Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Obilne kiše i drugi ekstremni vremenski uvjeti postaju sve češći. To može rezultirati poplavama, smanjenjem kvalitete vode, odronima, klizištima. Sve su češći toplotni valovi, šumski požari i suše.

Za vrijeme velikih poplava 2014. godine, Zavidovićani nisu imali pristup važnim informacijama (na kojim dijelovima su se izlile rijeke, koji dio ceste i mostova je prohodan, na kojem području su aktivna klizišta i odroni) , upozorenjima o visini vodostaja i slično.

SOS upozorenja kao jedinstveni sistem za cijeli grad, učiniti će podatke za hitne slučajeve dostupnijim svima. Na web i mobilnoj platformi, a koja će biti intergrisana na vodećem lokalnom mediju, isto tako i u vidu push obavijesti, građani će imati priliku da pravovremenu i adekvatno budu informisani u kriznim situacijama.

Projekat “SOS upozorenja” podržan od strane Fondacije Mozaik uz finansijsku podršku Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC), Švedskerazvojne agencije (SIDA), Balkan Trust for Democracy, ZEIT Stiftung i drugih donatora.

Zdici.info