Važno saopštenje MIZ Zavidovići

Dešavanja

Ove godine kurban ili hadži bajram pada u NEDJELJU 11.08.2019.g./ 10.zu-l-hidždže 1440.h.g.

– Sabah namaz u svim džamijama na području našeg medžlisa klanjat će se u 05:00 sati, a BAJRAM-namaz u 06:24 h – navode iz MIZ Zavidovići.

UPUTSTVO O SAKUPLJANJU KURBANSKIH KOŽICA 2019. GODINE

MIZ-e Zavidovići i ove godine kao i ranijih godina organizovano će ukupljati kurbanske kožice u svim džematima MIZ-e Zavidovići. Sakupljanje kurbanskih kožica obavit će se na osnovu rasporeda po džematima. Raspored ukupljanja kurbanskih kožica po džematima imami će prezentovati na džumi i bajram namazu.
Budući da je i ove godine kurban bajram u danima kada su visoke temperature potrebno je da se posebno povede računa o pripremi, pakovanju i transportu kurbanskih kožica kako se iste ne bi “pokvarile” i bile neupotrebljive. Sa tim u vezi potrebno je da se poduzmu slijedeće aktivnosti na ukupljanju kurbanskih kožica;
-Molimo džematlije da prilikom klanja kurbana vode računa da se kurbanske kožice ne zasijecaju i ne uništavaju, zatim da se iste kvalitetno upakuju i zaštite od propadanja.
-Kožice je potrebno dodatno zaštititi, obavezno nasoliti i ne pakovati u bilo kakvu ambalažu.
-Kada se koža oguli potrebno je da se ista ostavi jedno vrijeme da se ohladi, izvraćena na mesnu stranu, te da se dobro nasoli ( 2-3 kg soli ovčija koža, a 8-10 kg soli goveđa), soli se mesna strana. U svim džematima su obezbijeđene dovoljne količine soli koje možete preuzeti od džematskih odbora.
– Prilikom pakovanja kurbanske kože potrebno je ukloniti glavu i noge od kurbanske kože.
-Nakon što se kože dobro nasole potrebno je da se iste samo svežu kanafom i da se dostave do sabrinog mjesta. NE STAVLJATI KOŽU U BILO KAKVU VREĆU.
-Kurbanske kožice koje nisu nasoljene, koje su oštećene prilikom guljenja, koje nisu uvezane kanafom bez stavljanja u vreće, koje su pokvarene neće biti preuzete, jer se iste moraju zbrinuti po propisima zbrinjavanja animalnog otpada koji je veoma skup.
– Na ovaj način koža kurbana će biti očuvana, a samim tim i vrijednost kurbana kao ibadetske žrtve će biti, ako Bog, da potpuna. Samo ispravno oguljenja koža će biti adekvatno iskorištena. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN! – navode na kraju saopštenja.

Zdici.info