Veliki uspjeh za bh.mljekarstvo: Odobren izvoz svih vrsta mlijeka u Evropsku uniju

Dešavanja

Foto: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine

Evropska komisija objavila u ponedjeljak odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Prema riječima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ovo je veliki uspjeh za našu mlječnu industriju.

Kao što sam i najavio, Evropska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU, koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema ali i naše mliječne industrije, istakao je ministar Šarović.

Značajno je  da se ovom odlukom stvaraju uslovi i za izvoz mliječnih proizvoda.

BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata, precizirao je ministar.

Ovim povodom, ministar Šarović obišao je postrojenja mljekare Pađeni u Bileći, koja ispunjava uslove za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi.

E. F./Zdici.info