Vratio se u BiH i pokrenuo proizvodnju

Dešavanja

Suad Bešlić vratio se prije nekoliko godina u BiH i Njemačke i pokrenuo proizvodnju vatrogasnih vozila. Partner u tome bila mu je američka agencija USAID, kojoj se ovih dana zahvalio.

– Kada sam se prije pet godina vratio iz Njemačke s namjerom da u Živinicama osnujem preduzeće, konkretnije fabriku vatrogasnih vozila, bio sam sasvim sam s tom svojom idejom. Banke nisu spremne da podrže ovakve projekte, uslovi su im vrlo strogi i mislim da ih niko ne može ispoštovati na početku razvoja poslovne ideje. No, USAID srećom prepoznaje važnost investirnja dijaspore u BiH – kazao je Bešlić.

S podrškom koju je dobio od USAID-a zaposlio je deset dodatnih radnika i kupio osnovne mašine – aparate za varenje koji su im bili jako potrebni.

– I, krenuli smo. Radili smo u tri smjene, bilo nas je već 46 i posao je zaista bio u ozbiljnom zamahu… Moja fabrika vatrogasnih vozila je jedna od tri u Evropi i jedinstven primjer u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, imamo znanje i vještine kao malo ko, zapravo mali broj firmi danas u Evropi ima potrebno znanje i vještine za izradu aluminijskih nadogradnji za vatrogasna vozila – naglasio je.

Prije korona pandemije imali su snažnu proizvodnju i veliki broj uposlenih radnika. Pandemija je nažalost uticala na razvoj privrede u našoj zemlji.

– Danas zapošljavamo 16 ljudi. Ipak, otvorili smo svoja vrata za srednjoškolce na obuci i stipendiji i oni, ako žele, mogu nakon školovanja i prakse ostati odmah kod nas da rade. Mislim da smo napravili dobar posao i da je pred nama svjetla budućnost. Trenutno je nekoliko naših praktikanata u Sloveniju i Austriji, ali kada nam posao ponovo bolje krene, a u toku su dogovori, svi će se vratiti. Vjerujem da će obim posla ponovno vrlo brzo narasti, a nadam se i izlasku na nova tržišta – ističe Bešlić.

Siguran je da bi bilo i više povratnika iz zapadnih zemalja u BiH i više uspješnih poslovnih ulaganja kada bi država stala iza njih i bar u prvim godinama poslovanja smanjila doprinose i podržala investitore.

– Zapravo, ne mora nam država davati, samo neka manje uzima. A mladim ljudima bih volio poručiti da ne odlaze iz BiH. Evo, ja sam bio u Njemačkoj, školovao sam se tamo, pa i karijeru izgradio. Dakle bio sam uspješan, ali nisam se osjećao dobro, nisam bio sretan. Nigdje nije lako, pa ni na zapadu, a ovdje si barem na svom i što je najvažnije, u BiH je moguće uspjeti! – zaključuje Bešlić.

Izvorni Članak: www.biznisinfo.ba