Zavidovići: Borci pozivaju na odgovornost općinskih službi i ostvarivanje prava

Dešavanja

Jedinstveno udruženje demobilisanih boraca 92.–95. Zavidovići organiziralo je mirne proteste ispred zgrade Općine Zavidovići.

Pozivali su građane, radnike, penzionere da im se pridruže i time daju podršku borbi za ostvarivanje boračkih prava, za borbu protiv pljačke i kriminala, te manipulacija i diskriminacija.

– Cilj protesta je zaštita prava svakog demobilisanog borca koji je bio učesnik rata, vraćanje izgubljenih i oduzetih prava od pojedinaca i interesnih grupa koje pljačkaju borce trošeći njihov borački novac 20 godina. Vraćanje dostojanstva borcima koji su branili ovu zemlju, prekid diskriminacije među borcima, prekid podjela među borcima, statusno i sistemsko rješavanje prava boraca, transparentniji rad općinskih službi za BIZ, gašenje pljačkaških elita, tzv. boračkih udruženja koja 20 godina rade protiv interesa boraca, smjene onih koji ne rade u interesu boraca unutar općinskih službi za BIZ i komisije za BIZ – stoji u saopćenju Udruženja.

Direktan razlog protesta su navodne manipulacije pomoćnika načelnika za BIZ koji je, kažu demonstranti, odgovoran za sva negativna dešavanja boraca na području općine Zavidovići, kao i njegove uključenosti u udruženjima čiji su predstavnici koristili prava svih boraca, iako su materijalno osigurani od države, po raznim osnovama, a nisu radili u interesu boraca, niti uređivanju i izgrađivanju njihovih prava.

Izvorni Članak: avaz.ba