Zavidovići: Članice Aktiva žena En-Nisa obilježile godišnjicu genocida u Srebrenici

Dešavanja

Jučer su članice Aktiva žena En – Nisa obilježile godišnjicu genocida u Srebrenici.

Ističu da je ovo je prvi put da se godišnjica genocida obilježava na ovakav način u Zavidovićima.
Okupljanje je počelo ispred Gradske džamije, a povorka sa transparentima je krenula prema spomen obilježju šehidima i palim borcima.

Održan historijski čas

Idriz Alihodžić, profesor historije, prisutnima je održao kraće predavanje. U nadahnutom izlaganju prof. Alihodžić je objasnio uzroke i sve što je prethodilo stradanju Bošnjaka u Podrinju, a pogotovo u Srebrenici, u julu 1995. godine.

Naveo je izvore i pisane dokumente koji potvrđuju da je genocid institucionalno na najvišem vrhu vlasti planiran , izvršen i sakrivan tako što su posmrtni ostaci premještani po dva ili tri puta.

U Čaršijskoj džamiji u Zavidovićima, članice Aktiva su proučile hatmu stradalim u genocidu. Posljednje sure u džamijskom prostoru proučili su najmlađi učesnici događaja . Hafiz Edin ef. Čaušević, imam Čaršijske džamije, je proučio dovu i predao hatmu, a nakon toga obratio prisutnim, istaknuvši važnost ove i ostalih aktivnosti koje organizuje Aktiv žena.

– Ovim događajem Aktiv žena En – Nisa još jednom potvrđuje svoje opredjeljenje da čuva identitet, razvija nacionalnu svijest i odgaja mlade naraštaje na istinskim vrijednostima. Naša moralna obaveza prema žrtvama genocida je čuvati od zaborava njihovo stradanje. DA SE NE ZABORAVI , DA SE NIKAD NE PONOVI SREBRENICA- ističu iz Aktiva.

Zdici.info