Zavidovići: Dodijeljeni ključevi za 16 korisnika zgrade socijalno – neprofitnog stanovanja

Dešavanja

U okviru obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas, 25.11.2022. godine, upriličeno je svečano otvaranje zgrade socijalnog stanovanja u ulici „Oslobodilaca Vozuće“ i potpisivanje ugovora s korisnicima stambenih jedinica. Nakon potpisivanja ugovora o korištenju stanova Ministar za raseljene osobe i izbjeglice Federacije Bosne i Hercegovine Edin Ramić korisnicima je dodijelio ključeve njihovih novih stanova.

Ministar Ramić korisnicima stanova poželio je sreću i ugodan boravak u novoizgrađenoj zgradi socijalnog stanovanja, te je naglasio da Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica, zajedno sa partnerima, nastoji u što kraćem periodu zbrinuti sve raseljene osobe koji trenutno žive u alternativnim smještajima (privremeni smještaj uz plaćanje kirije) i drugim neuslovnim prostorima. U prethodnom periodu za ovu namjenu opredijeljena su značajna finansijska sredstva. Za izgradnju zgrade socijalno-neprofitnog stanovanja Grad Zavidovići opredijelio je sredstva u iznosu od oko 161.000,00 KM za kupovinu zemljišta i ishodovanje potrebnih saglasnosti a Ministarstvo je obezbijedilo 1.747.537,19 KM.

Gradonačelnik Hašim Mujanović zahvalio je zvanicama i delagacijama na brizi o ovoj kategoriji napominjući da se radi o porodicama koje su pretprile gubitke stambenih objekata i imovine u toku protekle agresije na našu domovinu i koje nemaju uslove da se vrate na svoja predratna ognjišta. Također, Gradonačelnik je naglasio da je Gradska uprava zajedno s nadležnim Kantonalnim ministarstvom brinula o potrebama raseljenih osoba i izbjeglica na području Grada Zavidovići na način da je subvencionirala dio troškova alternativnog smještaja, a to će nastaviti i dalje činiti.

Zgrada socijalnog stanovanja u ulici „Oslobodilaca Vozuće“ izgrađena je sredstvima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (RBVE) implementacijom Pod-projekta BiH6 – Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog sambenog programa. Implementator projekta je Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice Federacije Bosne i Hercegovine. Grad Zavidovići imao je obavezu obezbjeđenja i uređenja građevinske parcele, te pribavljanje građevinske i upotrebne dozvole kao i svih ostalih potrebnih saglasnosti. Grad Zavidovići obezbijedio je priključke na kanalizacionu i elektro mrežu, vodu, grijanje, telekom, kablovsku TV i ostalo kao i plaćanje neophodnih priključnih naknada nadležnom komunalnom preduzeću.

Izgrađeno je 16 stambenih jedinica, 4 lamele po 4 stambene jedinice, namijenjenih za stambeno zbrinjavanje po modelu socijalno-neprofitnog stanovanja. Korisnici su ostvarili pravo na korištenje stambenih jedinica na osnovu objavljenog „Javnog poziva raseljenim osobama u Gradu Zavidovići za podnošenje prijava za pomoć u stambenom zbrinjavanju u okviru Regionalnog stambenog programa – osiguranje stambenih jedinica (stanova) po modelu neprofitno-socijalnog stanovanja“.

Također, bitno je napomenuti da će uskoro započeti radovi na izgradnji dodatnih osam stanova, lamela L4 i L5, za socijalno neprofitno stanovanje stanovništva Grada Zavidovići. Nove stambene jedinice gradit će se na istoj lokaciji sredstvima Grada Zavidovići. Za ovu namjenu obezbijeđeno je oko 745.000,00 KM a sredstva su ostvarena prodajom imovine u vlasništvu Grada Zavidovići u proteklom periodu.

Izvorni Članak: zavidovici.ba