Zbog jakog vjetra na cijelom području BiH na snazi žuti meteoalarm

Dešavanja

Zbog vjetra koji puše ili se očekuje tokom dana na području cijele Hercegovine kao i svim dijelovima Bosne na snazi je žuti meteoalarm.

Tako se na području banjalučke, fočanske, prijedorske, trebinjske i višegradske regije očekuje mjestimično pojačan vjetar sa udarima većim od 11 metara u sekundi (40 kilometara na sat).

Istovremeno se na području bihaćke, livanjske, mostarske, sarajevske i tuzlanske regije očekuje vjetar do 40 kilometara na sat.

– Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar – upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Bosni i Hercegovini preovladava oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom.

Temperature zraka u sedam sati iznosila je Bjelašnica -3, Ivan-sedlo 2, Sokolac 3, Drvar 4, Bihać, Bugojno, Livno i Sarajevo 5, Gradačac 6, Doboj, Sanski Most, Srebrenica, Trebinje, Tuzla, i Zenica 7, Banja Luka, Prijedor, Široki Brijeg i Zvornik 8, Bijeljina, Mostar i Stolac 9, te Neum 10 stepeni Celzijusa.

Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 930 hPa, za 12 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom. Prema kraju dana ili u večernjim satima u nizinama centralne i istočne Bosne može biti susnježice ili slabog snijega.

Vjetar u Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjeren do pojačan, povremeno sa jakim udarima, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura od 4 do 10, na jugu do 14 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Krajem dana ili tokom noći je moguća susnježica ili slab snijeg. Dnevna temperatura oko 6 stepeni Celzijusa.

Izvorni Članak: faktor.ba