Željezarci postaju nestrpljivi, Vlada FBiH nije uplatila obećana sredstva

Dešavanja

Radnici su očekivali da će za ovih sedam dana federalna Vlada prebaciti sredstva na račun Željezare, međutim, to se nije desilo

“Nema više popuštanja, u ponedjeljak ćemo dovesti žene i djecu na autoput ako federalna Vlada ne uplati obećana sredstva do petka u 16 sati”, jednoglasna je poruka oko 250 bivših radnika Željezare Zenica u stečaju sa jednočasovnog “kontrolnog” protestnog okupljanja ispred zgrade Direkcije Željezare.

Sve više ogorčeni i nestrpljivi željezarci poručuju da neće odustati od svojih potraživanja.

“Tražimo da ispune obećanje i ništa više. Prebacite sredstva da mi možemo živjeti, dugo smo bili strpljivi, čekali bez banke, djeca nam idu u školu, nemaju marku za u školu, za sendvič. Nećemo ih više moliti. Dovest ćemo žene i djecu na autoput. Nema više popuštanja. Do kraja sedmice puštamo federalnoj Vladi da odradi svoj dio posla, to jest da prebaci sredstva. A već naredne sedmice ne garantujemo šta će se desiti. Nećemo ih više moliti”, odlučni su bivši radnici Željezare.

Podsjećamo, odlukom Vlade FBiH odobrena su sredstava u iznosu od 3.483.654 KM za isplatu 12 zaostalih plata i otpremnina od oko 3.000 KM po radniku (za 346 radnika), sada već bivši radnika zeničke Željezare.

Izvorni članak: www.zenit.ba