Zenički rudari ponovo na kapiji zbog neisplaćenih plaća i toplog obroka

Dešavanja

Foto: E.M./Klix.ba

Rudari prve smjene pogona “Stara jama” Rudnika mrkog uglja Zenica okupili su se danas na kapiji ovog pogona kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog neisplaćenih plaća, toplog obroka, ali i regresa.

Problemi u rudnicima ne jenjavaju, a najvrijedniji radnici našeg društva iz mjeseca u mjesec traže ono što su zaradili svojim rukama.

Ponovna kašnjenja plaća, toplih obroka i drugih primanja, ni ovaj mjesec nisu zaobišli radnike zeničkih rudničkih pogona. Dvadesetak radnika prve smjene te još 20-ak koliko će im se priključiti u narednim satima.

– Danas je 23. januar mi nismo dobili topli obrok ni plaću jer nemaju navodno para za isplatu. Ovo je prva smjena, okupile su se i kolege u Raspotočju. Obećali su nam pare 25. januara, ali iz dana u dan iz mjeseca u mjesec stanje je ovakvo. Regres nam nikada nisu isplatili. Imali smo 100 KM za Dan rudara, a ovo ostalo ništa. Kako će i to riješiti ne znam – kazao je jedan od okupljenih rudara.

Dodali su da je u petak sa predstavnicima svih direktora i članova sindikata održan sastanak u Tuzli te da je obećana plaća do 25. januara, ali im još niko ništa ne govori.

– U petak je bio sastanak u Tuzli sa upravama i sindikatima rudnika i rekli su da će biti do 25. januara, i ako ne bude do tada sigurno je da idemo u štrajk. Niko nam ništa danas ne govori, ne daje konkretne rezultate. Naši predstavnici Sindikata imaju sastanak danas i pratit će šta se dešava – dodao je sagovornik za Klix.ba.

Osim nedostatka novca, zenički rudari proteklih mjeseci na kapiji su iskazivali nezadovoljstvo zbog blokade računa uzrokovane dugovanjima Gradu Zenica na osnovu naknade korištenja građevinskog zemljišta.

Izvorni Članak: www.klix.ba