„Zmajevi“ dobijaju selektora 21. decembra

Sport

Sjednica Izvršnog odbora FS BiH na kojoj bi, na prijedlog Komisije za imenovanje, trebao biti izabran selektor „zmajeva“ gotovo sigurno održaće se 21. decembra.

Fudbalska ”A” reprezentacija Bosne i Hercegovine novog selektora trebala bi, napokon, dobiti 21. decembra ove godine.Naime, 21. decembra gotovo sigurno (čeka se zvanična potvrda) biće održana sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH (FS BiH) na kojoj bi, na prijedlog Komisije za imenovanje, trebao biti izabran selektor bh. nacionalnog tima.

Komisija u sastavu Ivica Osim, Duško Bajević, Zvjezdan Misimović i Sead Kajtaz na novembarskoj sjednici članovima IO za selektora predložila je Mehu Kodru, no predstavnici državne fudbalske vlade” iz Republike Srpske odbili su tada glasati. Bivši napadač slavne Barselone i trener švajcarskog Serveta potom se odlučio povući iz trke za selektorsku fotelju.

Nakon što je Mehmedu Baždareviću istekao ugovor 10. oktobra poslije posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018”, a radi neuspjeha FS BiH nije želio nastaviti saradnju sa njim, uz Kodru, najozbiljniji kandidati za selektora su Robert Prosinečki i Amar Osim.

Osim je i prije neuspjele sjednice u novembru prilikom pregovora sa članovima Komisije istakao kako želi biti selektor. Isto je prije nekoliko dana rekao i Prosinečki. Shodno tome, Prosinečki i Osim i danas slove za najozbiljnije kandidate koji bi mogli naslijediti Baždarevića, iako je Komisija kontaktirala još nekoliko trenera.

U svakom slučaju novi selektor trebao bi debitovati 28. januara naredne godine u prijateljskoj utakmici sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u Los Anđelesu. Tri dana kasnije novi selektor, koji će voditi tim uglavnom sastavljen od igrača iz Premijer lige BiH (jer tada neće biti zvanični FIFA termin za odigravanje test mečeva), imaće ispit i u susretu sa Meksikom u San Antoniju.

Zdici.info