Izborni rezultati - Lokalni izbori 2020 LIVE

Općinski načelnik

Posljednje izmjene: 05.12.2020. u 04:41

Općinsko vijeće (Osvojeni mandati)

NAPOMENA: Rezultati lokalnih izbora 2020 za općinu Zavidovići se preuzimaju sa oficijelne stranice Centralne Izborne Komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH). Isti se preuzimaju periodično te u datom momentu mogu predstavljati pogrešnu sliku stanja ukoliko nisu pravovremeno ažurirani. Portal Zdici.info se ograđuje od eventualnih pogrešnih rezultata načinjenih od strane CIK-a ili treće strane.

Znate li zašto hirurzi tokom operacija nose samo plave ili zelene uniforme

Zabava

Nekada davno, svo medicinsko osoblje u svim prilikama je nosilo bijele odore. Tako je bilo sve do 1914, kada je jedan od tad najznačajnijih svjetskih doktora odlučio tokom operacija nositi zelenu uniformu.

Naime, problem je taj što velika količina bijele boje može učiniti da hirurzi “oslijepe“ na nekoliko trenutaka, pogotovo kad dugo gledaju u tamno crvenu boju krvi ili mišića.

I sami ste često doživjeli taj efekt, kad, primjerice, izađete iz tunela na svjetlo ili kad zimi, nakon boravka u tamnoj prostoriji, izađete na snijeg.

No, zašto je hirurška odora baš plave ili zelene boje? Zašto nije ljubičasta ili žuta?

Stvar je u tome da su plava i zelena boja na suprotnoj strani spektra od crvene, a hirurzi tokom operacija najčešće gledaju baš u tu boju, crvenu.Zbog toga što su uniforme plave i zelene boje, njihove oči se mogu odmoriti, ali i unaprijediti, pa čak i postati „osjetljivije“ na različite nijanse crvene, piše Bright Side.
Iz tog razloga, posvećuju više pažnje detaljima ljudske anatomije, a to značajno umanjuje mogućnost da će pogriješiti tokom operacije.

Zdici.info