Zavidovići kroz historiju: Pašin konak

Zavidovići kroz historiju

Škola Hajderovići 1916 god.

Sam naziv daje odgovor na njegovo etimološko porijeklo. Vjerovatno je neki paša, na putu od Travnika u Tuzlu, preko Zenice i Zavidovića naišao i na ovo mjesto i prenoćio, pa otuda i taj naziv ovog mjesta.

Doduše, u prvim austrougarskim topografskim kartama iz 1882.godine označeno je postojanje hana u Pašinom konaku. Također, u popisu stanovništva iz 1895.godine mjesto Pašin konak je označeno pod nazivom Karakola (turc.Policijska stanica). Postojanje hana i policijske stanice na ovom mjestu daje osnovu za vjerovanje da je ono i dobilo naziv Pašin konak jer je imao gdje noćiti a imao je i sigurnost.

U popisu sakralnih objekata 1895.godine zabilježeno je postojanje džamije a prema anketi koju je vršila IZ Zavidovići tvrdi se da džamija u Pašinom konaku postoji od 1850. godine. U popisu svećenika iz 1885. godine registrovano je postojanje dvojice hodža u ovom mjestu. Selo Imamovići, udaljeno od Pašinog konaka 2-3 km, nosi naziv, kako tvrde mještani, po prvim imamima koji su živjeli u ovom selu. Sve porodice u njemu nose to prezime: Imamović.

Ramiz Imamović, učitelj (od 1920.) rodom iz ovog sela, predao je hatišerif ispisan na arapskom jeziku, s potpisom sultana, o imenovanju prvog imama džamije u Pašinom konaku Orijentalnom institutu u Sarajevu 1970.godine. Institut je, kao prva institucija u Sarajevu, zapaljen četničkom granatom u junu 1992.godine. Inače bi na osnovu hatišerifa bilo moguće utvrditi od kada postoji džamija. U blizini džamije izgrađena je zgrada za narodnu osnovnu školu na zemljištu koje je poklonio Edhem-beg Uzejirbegović iz Maglaja.

Također, u blizini džamije obrazovao se manji trg oko kojeg su podignute zgrade sa trgovinama, kafanama i zanatskim radnjama. Pred kraj dvadesetih i tokom tridesetih godina postojale su: trgovine (Mešić Jusuf, Omerefendić Ismet, Imamović Abid i Mujkić Hasan), kafane (Pašić Ahmed-Arnaut, Mujezinović Sejfo i Mehinović Sulejman), terzije (Lošić Mehmed), pekare (Šibonjić Mustafa-Muji), mesnice (Muharemović Suljo, Muharemović Mehmed), šuster (Selimović Selim). U Narodnoj osnovnoj školi Pašin konak (Hajderovići) službovao je od 1926. do 1928. god. učitelj Hasan Kikić, poznati književnik.

Zdici.info